Nicaragua is a zöld forradalom útjára lépett

Costa Rica – mint a megújuló energia egyik legsikeresebb úttörője – olyan szomszéddal büszkélkedhet, mint Nicaragua, amely szintén a zöld energia ipar felé kacsingat. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a közép-amerikai állam fényes jövő előtt áll, hiszen az országban számos, még kiaknázatlan megújuló energiát adó lehetőség van.

Nicaragua nem termel sem kőolajat, sem földgázt, és arra törekszik, hogy idővel egyáltalán ne szoruljon rá fosszilis energiahordozó importra sem, hanem saját erőforrásaiból fedezze az ország áramellátását, ami kizárólag megújuló energiaforrásokat jelent.

Lemondanának a külföldi olajról

Az ország 2007-ben foglalkozott először komolyabban a zöld energiafordulat kérdésével, és hivatalosan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2017-re 75 százalékban, 2020-ra 90 százalékban a saját maga termelte zöld energiából fogja biztosítani az elektromos áramot. 2007-ben még a fosszilis energiahordozóké volt a főszerep, az áramtermelés oroszlánrészét (80 százalék körüli arányban) fosszilis energiahordozókból nyerték.

Ezt az arányt 2017-re 25 százalékra akarják levinni, majd lehetőség szerint idővel teljesen kiiktatnák, s ezzel a külföldi olajimportról is lemondhatnak.

Szélenergia és a geotermikus energia

Egyelőre jól haladnak, ugyanis 2015 nyarán már az ország saját energiatermelésének 54 százalékát megújuló energia adta. Nicaragua a Karib-térség azon országa, amely

egyfajta szélalagútban fekszik,

így a partvidéken felállított szélerőmű parkok nagy mennyiségben tudnak áramot előállítani, de a területén lévő még működő vulkánok geotermikus energiája is áldás az országnak. Nicaragua zöld energiájának 15 százalékát szélenergia biztosítja (hamarosan 20-25 százalékra számítanak), 16 %-át pedig geotermikus energia, 12 százalékát vízenergia és 7 százalékát biomassza adja.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír azoknak, akik idén telepítenének napelemet állami támogatással

Az elmúlt időszakban több jogszabály-módosítás is történt, ami az Otthonfelújítási Támogatásból létrehozott napelemes rendszereketérinti.