Nincs meggyőző eredmény a mobiltelefon és a rák kapcsolatáról

Nem jutott meggyőző eredményre a mobiltelefonok és két típusú agydaganat kapcsolatáról egy nagy nemzetközi tanulmány, melyet kedden tesz közzé egy orvosi folyóirat.

A csaknem 13 ezer, mobiltelefont használó ember bevonásával készült tanulmány nem talált kockázatnövekedést a meningióma – egy gyakori, legtöbbször jóindulatú agytumor – esetében és csupán enyhe “utalást” a glióma – egy kevésbé gyakori, ám sokszor halálos agydaganat – kockázatának emelkedésére azoknál, akik hosszú távon és hosszú ideig mobiloztak.

A tíz évig tartó felmérést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási ügynöksége folytatta le. A kutatók megállapítása szerint voltak olyan “utalások”, hogy a mindennapi, legalább 30 perces mobiltelefonálás növelheti a glióma kockázatát. Ám a szerzők hozzáteszik, hogy az eredményekből nem vonható le egyértelműen az a következtetés, hogy a sugárzás agytumort okoz. A pontatlanságok egyik oka lehet például, ha a vizsgálatokban résztvevők megkérdezésükkor nem jól emlékeztek arra, mennyit telefonáltak az elmúlt évtizedekben.

A tanulmány szerint a hosszabb ideig tartó hívások inkább összefüggtek a kockázat emelkedésével, mint a nagy számban lefolytatott hívások. Nem vizsgálták a kihangosítón keresztüli mobilozást, ahogy azt sem, milyen hatása van a testközelben – például a zsebben vagy éjjel az ágy mellett – tartott, bekapcsolt ám használaton kívüli készüléknek. Azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a mobilozás éppenséggel csökkentené a rák kockázatát, “valószínűtlennek” nevezték a kutatók. Hangsúlyozták, hogy a tanulmány 2000-es kezdete óta jelentős változások történtek a mobiltelefonok használatában, ezért is fontos a további vizsgálódás.

A későbbiekben tervezett kutatások közt van olyan, melyben a fülre és a fültőmirigyre gyakorolt hatást elemeznék, egy másikban pedig a gyerekek mobilhasználatát vizsgálnák.
Az International Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban kedden megjelenő tanulmányt 13 ország kutatói készítették. A résztvevő országok között van Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország és Japán. A felmérésbe bevont 12848 ember közül 5150-nek volt vagy meningiómája, vagy gliómája.
A kutatási költségek mintegy negyedét a mobiltelefon-ipar állta, ám a WHO hangsúlyozta, hogy intézkedéseket tettek a kutatók függetlenségének biztosítására.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.