Nissan is részt vett a dániai, a járműről hálózatra töltő rendszer kiépítésében

Az Enel tíz „vehicle-to-grid” (V2G), azaz járműből az elektromos hálózatba töltő egységet helyezett el a dán Frederiksberg Forsyning központjánál, és a városi közműszolgáltató cég egyúttal 10 darab Nissan e-NV200 kishaszonjárművet is beszerzett.

Dániában kezdte meg működését a világ első, teljes mértékben piaci alapú V2G energiaközpontja. A projektet a világ egyik legnagyobb autógyártójaként a Nissan, a multinacionális energiacégként az intelligens energiahálózatok fejlesztésében úttörő tevékenységet végző Enel, illetve a V2G szolgáltatásokban vezető szerepet betöltő, kaliforniai székhelyű Nuvve indították útjára.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője elmondta: „A világszerte tapasztalható, komoly társadalmi feszültségeket is okozó környezeti problémák megoldásához jó ötletekre és a konvencionális energiagazdálkodási és -elosztási modellek újfajta megközelítésére van szükség. Az úttörő jelentőségű dániai projekttel kapcsolatos mai bejelentés fontos lépés afelé, hogy megbirkózzunk ezekkel a feladatokkal. A V2G technológia segítségével az elektromos járművek a jövő energiagazdálkodási rendszereinek szerves részévé válhatnak. Az a tény, hogy egy vállalalatnak most sikerült piaci alapon integrálnia ezt a technológiát, egyben a V2G rendszerek szélesebb körű elterjedését is előre vetíti Európa-szerte.”

Ernesto Ciorra, az Enel innovációért és fenntarthatóságért felelős igazgatója megjegyezte: “A mai alkalom a tavaly decemberi COP21 klímacsúcson a Nissannal közösen tett bejelentés foganatosítása.A V2G technológia kereskedelmi léptékű alkalmazása még néhány évvel ezelőtt is irreálisnak tűnt. Most azonban, partnereinkkel együttműködésben, sikerült ezt megvalósítani. Az Enel büszke arra, hogy vezető szerepet tölt be az energiaiparban a V2G megoldások fejlesztése, illetve globális elterjesztése terén, aminek első lépését most tettük meg Dániában. Az így létrejött, teljes mértékben működőképes, elektromos autókra alapuló energiaközpont segít a dániai elektromos hálózat terhelésének kiegyensúlyozásában. A V2G technológia növeli az elosztóhálózatok stabilitását, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások növekvő arányú felhasználását, ami összhangban van az Enel általános energiastratégiai céljaival is. A V2G a fenntartható technológiai innováció egyik olyan területét képviseli, ami közelebb visz az alacsony karbonkibocsátású gazdasági-társadalmi rendszer megteremtéséhez, a most élő és a későbbi generációk érdekében.”

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.