Noé bárkája 2.0

A bibliai Noéhoz hasonlóan gyűjti be a Mexikói-öböl kihalással fenyegetett tengeri lényeit egy amerikai biológus.

Jack Rudloe 1,6 hektáros floridai “laboratóriumában” a legkülönfélébb tengeri élőlények – cápák, tengeri csillagok, garnélarákok, tengeri sünök, tengeri uborkák, szivacsok, csikóhalak és sok más faj – példányait gyűjti be. Összesen több mint 350 faj képviselője található meg nála, nem feltétlenül párban: a  futó- és integetőrákok családjához tartozó ucafajok például mintegy 50 ezres létszámban képviseltetik magukat.
A 67 éves férfi feleségével vezeti az általuk Noé Bárkája Hadműveletnek nevezett mentőakciót a floridai Tallahasseetől egyórás autóútra délre fekvő birtokukon. A tengerbiológus-körökben országszerte ismert házaspár egyetemi és orvosi kutatások részére is biztosít példányokat.
“Annyi állatot kell begyűjtenünk, amennyit csak tudunk. Később, ha a körülmények megengedik, visszaengedjük egy részüket” – magyarázta Rudloe.

Bár a olaj szivárgását július közepén sikerült elállítani a Mexikói-öbölben, és ma már kevés nyersolaj látható szabad szemmel a víz felszínén, az amerikai természetvédő továbbra is elkötelezett nagyszabású terve mellett. “Nem hiszem, hogy az olaj eltűnt volna. Még mindig ott van kint, a hideg vizeken, apró cseppekben, és egy-két hurrikán bármikor felsodorhatja eddig” – fogalmazott.
Bár a laboratórium több mint 32 kilométerre fekszik attól a legkeletibb területtől, ahol feltűnt az olaj, Rudloe mégis aggódik 50 tartályban tárolt, öbölből nyert tengervize beszennyeződéséért, ezért szűrőberendezéseket állított üzembe. “Ha minden meghal, a mocsarak feketék lesznek, a víz szennyezett… mi akkor is életben akarjuk tartani ezt a helyet” – hangsúlyozta.

A biológus becslése szerint a projekt 1,2 millió dollárba (255 millió forintba) kerülhet. Ekkora összeget maga nem tud előteremteni, különösen mivel felesége, az ismert tengerbiológus, Anne Rudloe súlyos beteg, ezért abban reménykedik, hogy az olajkatasztrófáért felelős brit BP támogatni fogja a kezdeményezést.
A nonprofit alapon működő, évi 18 ezer látogatót vonzó telepet belépődíjakból, tagsági díjakból és adományokból tartják fenn, de az olajkatasztrófa óta kaptak némi külső segítséget is, többek közt egy víz és olaj elválasztására alkalmas 25 ezer dolláros (5,3 millió forintos) készüléket.
A New York-i születésű Jack Rudloe tinédzserként került Floridába. Az autodidakta kutató feleségével számos könyvet és újságcikket írt a Mexikói-öböl élővilágáról.

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készült közös tanulmányuk megállapításait ismerteti.