Nőtt az erdőterület Kárpátalján

Kárpátalján az elmúlt fél évszázadban közel tíz százalékkal nőtt az erdővel borított terület aránya, amely a 2009. évi adatok szerint meghaladja az 52 százalékot.

Valerij Murga, a Kárpátalja megyei erdő- és vadgazdálkodási főosztály vezetője a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: a megyében az erdők területe jelenleg 659,7 ezer hektárt tesz ki. Hangsúlyozta, az elmúlt, valamivel több mint 50 évben a régióban folyamatosan növekedett az erdőterület, amit jól jelez, hogy a Kárpátalja megye 1946-os létrejöttekor mért 42,6 százalékos erdősültség 2009-re 52,2 százalékra nőtt – írta szerdán a munkácsi mukachevo.net internetes hírportál.
A szakember azt is közölte, hogy a kárpátaljai erdők az állam tulajdonában vannak, hozzátéve, hogy a megye erdőalapjának 71 százalékát az erdőgazdálkodási állami bizottság, 13,8 százalékát az agrárpolitikai (mezőgazdasági) minisztérium, 11,4 százalékát a természet- és környezetvédelmi tárca, 1,9 százalékát a helyi önkormányzatok, míg 1,4 százalékát a védelmi, 0,5 százalékát pedig az oktatási minisztérium kezelik.

Kárpátalján az erdőterület 43,1 százalékán, azaz 212,9 ezer hektáron engedélyezett a fakitermelés – jelezte Murga.
A régióban tavaly több mint 2230 hektáron ültettek erdőt, és kevesebb mint egymillió köbméter fát, vagyis az éves növekmény alig egyharmadát termelték ki. Kárpátalja egyébként az egyetlen ukrajnai megye, amely része a fatermékek átfutását az erdő és a végső felhasználó között nyomon követő nemzetközi FSC (Felelős Erdőgazdálkodási Tanács) minősítési rendszernek.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.