Nyolcméteres hullámokban vitték haza az eltévedt császárpingvint

Két hónapot töltött Új-Zélandon az az eltévedt pingvin, amelyiket a napokban állatvédők az Antarktiszhoz közel vízre bocsátottak. A Happy Feet névre keresztelt császárpingvin valószínűleg eltévedhetett a táplálkozási időszaka során és, ahogy arról már korábban beszámoltunk Új-Zéland egyik déli strandjára totyogott ki.

Az állatvédőket egy kutyát sétáltató hölgy riasztotta, majd az egyik új-zélandi televízió folyamatosan közvetítette Happy Feet különleges életét. A pingvin eleinte napokig vizes homokot szürcsölt a parton, mivel valószínűleg azt gondolta, hogy az jég. Az állatvédők látva a pingvin tévedését, eleinte csak megfigyelték, majd amikor látták, hogy az állapota romlik, mivel a tévedésből beszürcsölt homok megült a beleiben a Wellingtoni állatkertbe vitték, ahol számos bél és gyomormosáson esett át, hogy kiöblítsék a szervezetéből a homokot. Az állatkertben egy külön jéggel bélelt szobát is kapott, így megmenekült az áthevülés veszélyétől. Életének minden pillanatát követte a TV3 webkamerája, amelyet csaknem negyed millióan követtek rendszeresen.

 
A Wellington állatkert szakértői végül úgy döntöttek, hogy egy expedíciós hajóval hazaviszik a fiatal pingvint. Lisa Argilla, az állatkert egyik szakembere is hajóra szállt a pingvinnel együtt és nem volt ritka, hogy nyolc méteres hullámok nehezítették útjukat az Antarktisz felé, sőt a kieresztésekor is rettenetesen mozgott a hajó. A pingvin a kétezer mérföldes út során egy speciális ketrecben utazott, majd amikor kinyitották a szabadulását jelentő ajtót, nem akart mozdulni. Egy kicsit meg kellett lökni a nagytermetű állatot, hogy végre kitotyogjon a ketrecből. A hajóból egy számára épített csúszdán a hasán csúszott le a vízig, majd még egyszer visszanézett a hajósokra, és eltűnt.
„Nagyon boldog voltam, ahogy láttam, hogy távozik. A munkám legjobb része az, amikor visszaengedhetjük az állatokat az eredeti környezetükbe.” – mesélte Argilla.

 
Happy Feet élete azonban továbbra is nyomon követhető, mivel tollazatára feltettek egy GPS jeladót, amely állandóan mutatja majd az útját, egészen a következő vedlésig, akkor ugyanis a tollal együtt a jeladó is elvész. Happy Feet június 20-án úszott ki a Wellingtontól 40 mérföldnyire lévő Peka Peka strandra és így, 44 év után ismét szabadon élő császárpingvin totyoghatott Új-Zéland földjén.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.