Nyolcmillióan maradhatunk? Tovább fog zuhanni az ország népessége

2011 és 2060 között a legoptimistább, magas termékenységgel számoló előrejelzés is közel 1,4 milliós veszteséget jelez Magyarországon.

Magyarország népessége csökken

Magyarországon 1981 óta – egyetlen év, 1992 kivételével – minden évben csökkent a népességszám, a jövőre vonatkozóan pedig minden számítás további visszaesést mutat – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából, amit a Népesedési világnap alkalmából állítottak össze. 2011 és 2060 között a legoptimistább, magas termékenységgel számoló előrejelzés is közel 1,4 milliós veszteséget jelez.

A jelenlegi alacsony termékenységhez (1,34-os teljes termékenységi arányszám 2012-ben) képest az egyes hipotézisek ugyan némiképp javuló tendenciával számolnak (az alacsony termékenységi változat esetében is 1,45-dal), ez azonban valószínűleg nem képes majd kompenzálni az elöregedő népesség-összetételből következő magasabb halálozást.

A Népesedési világnapról

1989-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) július 11-ét Népesedési világnappá nyilvánította, ugyanis – becslések szerint – két évvel korábban ezen a napon érte el Földünk lakossága az 5 milliárd főt. A népesedési világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az olyan, egyre fokozódó demográfiai problémákra, mint a túlnépesedés vagy a népesség elöregedése.

Közép-Európa vesztes lesz

Európában a következő mintegy 70 évben az államok több mint felében várható népességnövekedés, az Európai Unió egészét tekintve ez azonban valószínűleg csak csekély mértékű többletet jelent majd. A demográfiai folyamatok vesztesei valószínűsíthetően elsősorban a közép-kelet-európai országok, valamint Portugália és Görögország lesznek, esetenként 30 százalékot meghaladó népességcsökkenéssel. Számszerűen a legnagyobb növekedés az Egyesült Királyságban (több mint 21 millió fő) és Franciaországban (13,2 millió fő) feltételezhető, amiben fontos szerepe lehet, hogy mindkét állam a fő bevándorlási célterületek között szerepel. A népességfogyást tekintve Németország lesz a legrosszabb helyzetben, várhatóan komoly, közel 17 millió fős csökkenéssel kell szembenéznie a következő évtizedekben az Eurostat számításai szerint.

A világ népessége növekszik

Jelenleg a Föld lakossága már a 7 milliárd főt is meghaladta és tovább emelkedik, bár a növekedés üteme csökken, elsősorban a termékenység terén tapasztalható visszaesés miatt. A jövőre vonatkozó előreszámítások természetszerűleg nagy bizonytalanságot hordoznak magukban, ugyanakkor jól jelzi a népesedési kérdések fontosságát, hogy a világ népessége – már a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint is – ötven év múlva több mint 10 milliárd lesz, 2100-ig pedig várhatóan négyszeresére nő 1950-hez képest – írja a KSH.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.