Nyolcvannégy településen kétezer őshonos facsemetét ültettek el idén

Idén már 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket a Gemenc Zrt. által indított mozgalom jóvoltából.

A Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát! akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel. A Gemenc Zrt. 2009 októberében indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban. Azóta 13 megye – Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala – 84 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez. Ebben az évben közel kétezer, a mozgalom indítása óta pedig több mint nyolcezer facsemetét ültettek el. Az erdőgazdaság a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, idén főleg kocsányostölgy-, kislevelűhárs-, magyarkőris- és nyírcsemetéket ültettek. A jelentős aszály miatt a korábbi években adományozott csemeték egynegyede pusztult ki, melyet minden esetben pótolt az erdőgazdaság.

Az önkormányzatok ősszel és tavasszal faültetési napokat szerveznek, biztosítják a csemetékhez a névtáblát, gondoskodnak a nyilvántartásról, a Gemenc Zrt. pedig a született gyermekek számának megfelelően, térítésmentesen adja a szükséges facsemetéket, valamint szakmai iránymutatást nyújt a telepítéshez. A gemenci erdőgazdaság szeretné, ha a három éve útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, az erdőhöz, ezáltal a természeti környezet védelméhez.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.