Obama: a napenergia-felhasználás csökkenti a klímaváltozás következményeit

A napenergia-felhasználás és az energiahatékonyság növelése révén az Egyesült Államok csökkentheti a klímaváltozás káros következményeit – hangoztatta pénteken a kaliforniai Mountain View-ben Barack Obama amerikai elnök.

“Ezek költséghatékony módjai annak, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással és ugyanakkor munkahelyeket teremtsünk” – jelentette ki az elnök.

Obama a napenergia felhasználásával kapcsolatban 300 magánszektorbeli, valamint önkormányzati és állami szintű “elkötelezettségről” tett bejelentést. Az elnök által támogatott tervek a várakozások szerint 130 ezer háztartás ellátáshoz elegendő energiát fognak majd termelni és egy év alatt akkora energia-megtakarítással járnak majd, mintha 80 millió autót távolítanának el az utakról.

A programok támogatják a napenergia-beruházásokat, a szektorban alkalmazható munkaerő képzését, valamint az épületek hatékonyabb szigetelését. Barack Obama kitért arra is, hogy ezen a területen kénytelen az elnöki rendeletek eszközéhez nyúlni, mert a kongresszus “nem mindig olyan előrelátó” ebben a kérdésben, mint szeretné, sőt, vannak olyan politikusok is, akik kifejezetten tagadják a klímaváltozás tényét.

Az elnök beszédét megelőzően a Fehér Ház bejelentette, hogy befejeződött a napelemek felszerelése a washingtoni elnöki hivatal és rezidencia tetejére. Ott korábban már voltak ilyen eszközök Jimmy Carter jóvoltából, ám azokat Ronald Reagan eltávolíttatta.

A Fehér Ház által kedden hozta nyilvánosságra az újabb Nemzeti Klímafelmérést, amely a korábbinál is nagyobb áradásokra, gyakoribb és tovább tartó aszályra, valamint súlyos erdőtüzekre figyelmeztetett az Egyesült Államok különböző régióiban.

Obama a Wal-Mart egyik üzletében tartotta meg beszédét, mert az áruházlánc megfogadta, hogy megduplázza a napenergia-felhasználás elterjesztésére irányuló erőfeszítéseit. A szakszervezetek tiltakoztak a helyszínválasztás ellen, mert az alacsony árairól ismert Wal-Mart alacsonyan tartja a fizetéseket is.

Ajánlott tartalom

Romániában több mint negyven madárfajt fenyeget a kihalás veszélye

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.