Ökobarát fabútorok

A Reelfurniture kétségtelenül úttörőnek számít a bútoriparban. A David Meddings által tervezett újrahasznosított fából készített bútordarabok nemrég törtek be a piacra, de máris hatalmas népszerűségnek örvendenek Nagy Britannia-szerte.

Egy 10 éves jelentés szerint 1999-ig a Föld erdeinek 46%-át elpusztították, ’99-ben még 16 millió hektárnyi veszett el. Gondoljuk el, 10 év alatt vajon még hány fát vághattak ki?
A brit bútordesigner 25 éves tapasztalattal a háta mögött néhány évvel ezelőtt úgy döntött, megreformálja a bútoripart és az erdők tiszteletére újrahasznosított fából készít kerti és beltéri bútorokat.

A fából készült termékeket az ipari és építési kábeldobok ihlették, melyek megkönnyítik például azok szállítását (az asztalok jellemzően otthon soha nem férnek át az ajtón) és tárolását is. Összeszerelésükhöz két pár ügyes kézre, csavarhúzóra és csavarkulcsra, valamint néhány percre van csak szükség.

Az újrahasznosított fabútorok jellemzően régi, érett fából készülnek, és a legújabb környezetbarát lakkokkal fedik őket. A kerti bútorok persze természetükből fakadóan elszíneződhetnek, de éppen ez a tulajdonság ad nekik jelleget.

Egyelőre csak padokat, dohányzóasztalokat, kerti foteleket és kisebb használati eszközöket, például fogkefetartót gyártanak, de terveik közt szerepel nagyobb asztalok, ágyak és szekrények készítését is.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).