A megújuló energiaforrások teljes választékát bemutató ökoházat és ökoparkot épít az esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a létesítményben szélkerék, napelem, napkollektor valamint napkohó biztosítja az energiát és természetközeli szennyvíztisztítást alkalmaznak - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az egyesület.

Ökoház és ökopark épül Esztergomban

A megújuló energiaforrások teljes választékát bemutató ökoházat és ökoparkot épít az esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a létesítményben szélkerék, napelem, napkollektor valamint napkohó biztosítja az energiát és természetközeli szennyvíztisztítást alkalmaznak – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az egyesület.

“Szervezetünk 39 millió forintot nyert a Európai Unió Interreg programjától a Megújuló energia – megújuló határvidék programra, melyet az Ister-Granum Eurorégió magyarországi területén és Komárom-Esztergom megyében valósítunk meg, nyolc hónap alatt” – mondta Szuhi Attila kommunikációs munkatárs.

Az ökoház és ökopark építésével párhuzamosan az egyesület az ELTE szakértői és egy térinformatikai-team segítségével elkészíti a célterület megújuló energiaforrás potenciáljának térképét, majd összegyűjtik a térségben eddig megvalósult megújuló energiaforrás alkalmazásokat és ismertetik a külföldről átvehető példákat.

A Búbánat-völgyben felépülő 1.000 négyzetméteres ökopark és a 60-70 négyzetméteres ökoház kézzelfogható példája lesz a megújuló energiaforrások alkalmazásának. A program eredményeinek elterjesztésére szemléletformáló kampányba kezd az egyesület, akkreditált tanár-továbbképzést indítanak, iskolai oktatást és utcai megjelenéseket szerveznek.

A “Megújuló energia – megújuló határvidék” programba bekapcsolódik a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, a napkollektor építésre, iskolai oktatásra a régió szlovákiai részén is sor kerül.

Ajánlott tartalom

Egyszerű energiatárolást mutattott be egy japán cég

Új, lakossági felhasználásra szánt akkumulátort mutatott be a Leapton Energy.