Okosodunk, informálódunk, hulladékosodunk

A fejlett mobiltechnológia 2020-ra általánossá válik az egész világon, az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett helyen.

Az Ericsson legújabb mobilitási jelentéséből kiderül, hogy a fejlett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának emelkedése lesz, a fejlődő régiókban pedig az új előfizetők számának növekedése várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak – közölte összefoglalójában az Ericsson Magyarország.   Az okostelefonok számának folyamatos emelkedése magával hozza az adathasználat növekedésének felgyorsulását: a készülékek adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, a teljes mobil adatforgalom 80 százalékát az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki.

A jelentés szerint a mobil videó-forgalom 2020-ig minden évben 55 százalékkal nő majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi ki. Az európai országokban az elmúlt két évben csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok elterjedtsége a háztartásokban, Kelet-Európa fejlődő piacain pedig megháromszorozódott. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, a szám már meghaladta az asztali számítógépekét.

Az európaiak több mint egyharmada állítja, nagyon fontos számára, hogy bárhol is tartózkodik, elérhesse az internetet – idézi a közlemény Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatóját.  Az okostelefon a legkedveltebb eszköz olyankor, amikor a mobilitás az alapvető követelmény, például üzenetküldésnél és hanghívásoknál. Az európai internet-felhasználók körében az okostelefonokat és a táblagépeket egyre gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére.

A jelentés kitér arra is, hogy Európában csaknem valamennyi országban bevezették már az LTE halózati technológiát. Az LTE előfizetések száma Európában 2014 folyamán a háromszorosára nőtt és elérte a mobil előfizetések 8 százalékát. A várakozások szerint 2020 végére körülbelül 700 millió LTE előfizetés lesz, ami az összes mobil előfizetés nagyjából 55 százalékának felel majd meg. Nyugat-Európában van a legtöbb LTE előfizetés, míg Kelet-Európa ezen a téren lemaradásban van, mivel itt más országoknál később osztották ki a frekvencia tartományt.

A jelentés szerint Európában a mobilforgalom 2020 végére eléri majd a havi 6,2 ExaByte-ot (EB), ez körülbelül a nyolcszorosa a 2014. évi forgalomnak.  A következő években a mobil hangforgalom enyhe növekedése várható, ez azonban szinte nem lesz hatással a teljes mobilforgalom nagyságára. A mobil adatforgalom továbbra is egyenletesen emelkedik, 2014-ben 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.