Forrás: Unicef

Októberben folytatódik az UNICEF Magyarország Klímahősök programja

Második alkalommal rendez ifjúsági “klímacsúcsot” az UNICEF Magyarország a Klímahősök program keretében. A fővárosi eseményen fiataloknak szóló előadásokkal, beszélgetésekkel várják a téma iránt érdeklődőket október 7-én.

A program célja, hogy a fiatalok hiteles információkhoz jussanak a klímaváltozásról, kifejezhessék a véleményüket és személyesen is hozzászólhassanak a jövőjüket érintő döntésekhez – olvasható az UNICEF Magyarország kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az eseményt Budapesten, az Eötvös 10 Művelődési Házban rendezik meg a témában jártas szakemberek, az üzleti világ képviselői és közismert médiaszereplők, véleményvezérek részvételével. A konferencia előadói idén a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra fókuszálnak. Az eseményen a “tűz teremben” az energia- és erőforrásmenedzsment témakörével, míg a “víz teremben” a vízkérdéshez, az emberi jóléthez és az egészséghez kapcsolódó témákkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A “föld teremben” a hétköznapi életben kivitelezhető megoldásokról lesz szó, a “levegő teremben” pedig olyan lelki, pszichológiai vonatkozásokat járnak körül a szakértők a résztvevőkkel, mint például az ember és a természet kapcsolata, valamint a klímaszorongás – olvasható a közleményben. Az összegzés felidézi, hogy az UNICEF Magyarország tavaly nyáron mérte fel a magyar fiatalok klímaváltozással kapcsolatos attitűdjét: a korosztály kilencven százaléka számolt be szorongásról, többségük hiányolta a megfelelő mennyiségű hiteles információt és úgy élte meg, hogy a fiataloknak nincs szavuk, kimaradnak a jövőjüket érintő diskurzusból.

“Szintén lényeges visszajelzés azonban, hogy a magyar fiatalok háromnegyede személyesen, akár áldozatok árán is kész lenne tenni azért, hogy mérsékelhessük a klímaváltozás következményeit” – olvasható a közleményben. Erre reagálva indította el 2022-ben a gyermekvédelmi szervezet a Klímahősök című programot, amely lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy megbízható információhoz jussanak, hallassák hangjukat a téma kapcsán és a tehetetlenül megélt negatív érzéseiket aktív részvételbe, egyéni cselekvésbe fordítsák. A kezdeményezés megújult felületén folyamatosan elérhetőek edukációs anyagok, interaktív tartalmak. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információk a “Klímahősök” programról a www.unicef.hu weboldalon találhatók.

Ajánlott tartalom

A természeti értékek megőrzése megköveteli a összefogást

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.