Olajkatasztrófa – Kisebb a kár a tengerfenéken, mint gondolták

A korábban gondoltnál kevesebb nyomot hagyott a tengerfenéken a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa – derül ki egy friss tanulmányból.

Az amerikai parti őrség megrendelésére kormányzati kutatók által készített, napokban közzétett jelentés szerint az olajkoncentráció messze a veszélyességi határérték alatt marad. Ez alól csak az április 20-án felrobbant olajfúróplatform, a Deepwater Horizon mintegy 2-kilométeres környezete képez kivételt.
“Nem találtunk visszanyerhető mennyiségű olajat (a tengerfenéken)” – mondta Paul Zukunft ellentengernagy. A tanulmány szerint 17 ezer víz- és kőzetmintát vizsgáltak meg a tudósok.
Egy másik, ettől független kutatás ezzel szemben azt állapította meg nemrég, hogy az olaj kárt tett a tengerfenék állat- és növényvilágában, így például a korallokban.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.