Olajkatasztrófa – közel 780 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe

Közel 4,9 millió hordónyi, mintegy 780 millió liter kőolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe azóta, hogy április végén felrobbant és elsüllyedt a BP olajtársaság által üzemeltetett olajkitermelő platform – közölték az amerikai hatóságok.

A károk elhárítására az amerikai kormány és a BP képviselőiből felállított csoport helyi idő szerint hétfőn kiadott közleményében tudatta: a tudósok legújabb becslése szerint közel 4,9 millió hordónyi nyersolaj ömölhetett a tengerbe a megsérült olajfúró kútból.
A kiömlött olaj – és a vele együtt a felszínre törő gáz – egy része nem szóródott szét a tengerben: mintegy 800 ezer hordónyi – s 127 millió liter – olajat sikerült begyűjteni, még mielőtt július közepén elfojtották a szivárgást.
Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.

Ajánlott tartalom

Visszaesés a lakásépítésben és építési engedélyezésben

2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, 39%-kal kevesebb, mint 2022-ben.