Vezető amerikai oceanográfusok azzal vádolják az Obama-kormányt, hogy nem végzett megfelelő tudományos elemzést a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károkról, és lehetővé tette, hogy a BP homályos információkat közöljön a szennyeződés mértékéről - írta a csütörtöki The New York Times.

Olajkatasztrófa – Tudósok az Obama-kormányt bírálják

Vezető amerikai oceanográfusok azzal vádolják az Obama-kormányt, hogy nem végzett megfelelő tudományos elemzést a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károkról, és lehetővé tette, hogy a BP homályos információkat közöljön a szennyeződés mértékéről – írta a csütörtöki The New York Times.

A tudósok szerint a nemzeti óceán- és légkörügyi hatóság, valamint más szövetségi ügynökségek nem végezték el kellő gyorsasággal a vizsgálatokat a tengerbe került olaj mennyiségéről és az óceán mélyén keletkező károkról.
Az oceonagráfusok rámutattak: a kormány egyetlen mélytengeri vízelemzés eredményét sem hozta nyilvánosságra azóta, hogy április 20-án Louisiana partjától 80 kilométerre délre felrobbant, majd elsüllyedt egy BP által üzemeltetett olajfúró platform. Ugyancsak kifogásolják, hogy Washington nem követelte határozottan a BP-től, hogy az pontos adatokat közöljön a szivárgás mértékéről.

Sylvia Earle híres óceánkutató előző nap egy kongresszusi meghallgatáson – már a törvényhozás is vizsgálódik az olajfolt ügyében – elképesztőnek nevezte, hogy nem tudni, mekkora olajtömegek rejtőznek a tenger felszíne alatt.
A szövetségi kormány – amely azt ígéri, hogy pontosabb adatokat fog kérni – óriási erőfeszítést tett a kár elhárításáért: egyebek mellett 1105 hajót küldött a térségbe a szennyeződés lefölözésére, kisebb foltok elégetésére és felszíni terelőgátak lefektetésére a legveszélyeztetettebb partszakaszok védelmében. A felszíni károk egyelőre mérsékeltek, az igazi kérdés a tudósok szerint az, hogy mi történik a mélyben?

A BP csütörtökön közölte: a mélytengeri kúttól az oda leeresztett csövön keresztül – a mennyiséget fokozatosan növelve – már naponta 210 ezer gallon (800 ezer liter) olajat tud a felszínre juttatni. A BP közölte, hogy ezzel együtt sem tudják a feltörő olajat teljes mértékben elvezetni. Ez a közlés azért különösen aggasztó, mert a cég hetekig úgy becsülte, hogy a szivárgás mértéke összesen napi 210 ezer gallon.

Ugyancsak csütörtökön szivárgott ki az információ: az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség 24 órát adott a BP-nek arra, hogy válasszon egy kevésbé mérgező hatású vegyszert, amelyet a mélytengeri rétegekben nagy mennyiségben a vízbe lövellnek az olaj lebomlásának elősegítésére. A BP-nek az azt követő 72 órán belül már az új vegyszert, úgynevezett diszperzánst kell majd alkalmaznia.

A döntés rendkívüli fontosságú, hiszen azt jelzi, hogy már a szövetségi hatóságok is aggódnak a tenger élővilágában keletkező károk miatt. A BP eddig Corexit 9500A és Corexit 9527A, jórészt ismeretlen összetételű vegyszert használt, a víz felszínén úszó olajfoltokra 600 ezer gallon (2,2 millió liter) anyagot szórtak, a felszín alatt pedig 55 ezer gallon (208 ezer liter) vegyszert vetettek be. Ilyen nagy mennyiségben azelőtt soha nem alkalmaztak ilyen szereket.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.