Olajos Péter: lendületben kell tartani a klímatárgyalásokat

Az Európai Unió a nemzetközi klímatárgyalások élére állt, újra katalizátorszerepet játszik a folyamatban, amelynek lendületét fenn kell tartani – nyilatkozta az eu2011.hu internetes honlapnak Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára abból az alkalomból, hogy Bonnban hétfőtől június 17-ig ülésezik az ENSZ klímavédelmi konferenciája.

A helyettes államtitkár az interjúban felidézte, hogy az Európai Bizottság márciusban adta ki az alacsony széndioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság 2050-ig történő megteremtéséről szóló „dekarbonizációs menetrend” tervezetét. Olajos Péter szavai szerint “bízunk abban, hogy a menetrend a magyar elnökség végén, a Környezetvédelmi Tanács június 21-ei ülésén megfelelő politikai támogatást is kap”. A helyettes államtitkár szerint ennek a tervnek szerepe lehet abban is, hogy hasonló vállalásokra buzdítsa a többi országot is az ENSZ keretében folyó nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalásokon, mindenekelőtt az idén decemberben tartandó durbani konferencián. A bonni éghajlat-változási tárgyalási forduló az esetleges durbani megállapodást készíti elő. A megállapodás korlátozná a károsanyag-kibocsátást, de ezen túlmutatóan a jelentősége az lenne, hogy meghatározná a 21. század társadalmi-gazdasági rendjét, azt, hogy az mennyire lesz fenntartható – olvasható az eu2011.hu portálon megjelent interjúban.

 

 

Olajos Péter megállapítása szerint a durbani konferenciáig közeledniük kell az álláspontoknak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásról, a kibocsátás-csökkentési-célkitűzésekről, ezek összehasonlíthatóságáról és az intézkedések átlátható finanszírozásáról. Az internetes honlapnak a Kínával és az Egyesült Államokkal lehetséges megegyezést firtató kérdésére Olajos Péter azt válaszolta: biztató, hogy Kína a nemrégiben elfogadott ötéves tervének középpontjába a zöld, fenntartható fejlődést állította. A másik legnagyobb károsanyag-kibocsátó Egyesült Államokkal kapcsolatban pedig elismerte: a jövő év végi elnökválasztásig leszűkült a mozgástér, de előrelépés, hogy az amerikaiak immár pozitívan és konstruktívan állnak hozzá a kérdéshez. “Bízni lehet abban, hogy az amerikai elnökválasztás és az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének 2013-as felülvizsgálata után legkésőbb 2015-re globális, átfogó klímavédelmi egyezmény jöhet létre” – mondta az államtitkár-helyettes. Magyarország EU elnökségének teljesítményéről szólva Olajos Péter az eu2011.hu honlapnak elmondta:  a cancúni klímacsúcs hosszú idő után áttörést jelentett, egyben a szokásosnál sokkal több – előre nem látott – munkát is adott a magyar elnökségnek. A fő  feladat a Cancúnban kialakult konstruktív légkör fenntartása. Az elnökség eddig több mint húsz közös álláspont tető alá hozásában segédkezett.

 

 

Az interjút a következő szavakkal fejezte be Olajos Péter klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár: “az EU éppen a magyar elnökség idején tesz radikális előrelépést az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése felé” és hozzáfűzte: Magyarország az ehhez szükséges politikai támogatás megszerzésében is szerepet játszik”.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.