125 Ft az üzemanyag litere- mutatjuk hol

A következő években a teljes buszközlekedést átalakítanák, így milliárdokat spórolhatna meg a város a szennyvizes tankolással.

Szennyvízből készítenek üzemanyagot Zalaegerszegen írja az atv.hu. Benzinre átszámítva csak 125 forintba kerül egy liter. Közép Európában elsőként, a helyi feldolgozó üzem saját autói egy részét már ezzel tankolja. Zalaegerszegen azt tervezik, hogy minden városi járművet és helyi járatú buszt átállítanak ilyen üzemanyagra. Az eljárás hasonló, mint egy hagyományos benzinkúton, de itt úgynevezett CNG gázzal töltik meg a tartályt. Az üzemanyag szennyvízből származik. A lerakódó iszap gázt termel, ezt megtisztítják, és a kocsikba tankolják. Azt mondják, más anyagokból is elő tudják állítani. „Erre most beruházásokat fogunk indítani, hogy a térségből tudjunk olyan veszélyes hulladékot, lejárt szavatosságú termékeket begyűjteni, hogy a biogáz kapacitás kihasználtságot 100 százalékra tudjuk növelni” – közölte Arnhoffer András, az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatója.

 
Most még hagyományos üzemanyaggal közlekednek a zalaegerszegi buszok, de a városban azt tervezik, hogy két éven belül minden járművüket átállítják gázra, amit szennyvízből készítenek. Ez az üzemanyag környezetkímélőbb és benzinre átszámítva csak 125 forintba kerül egy liter. Azért is ilyen olcsó, mert nem kell utána jövedéki adót fizetni. „Egy járműnél az üzemeltetési költséget egy harmadára lehet visszaállítani. Ez azt jelenti, hogy városi szinten ez több százmillió forintot jelent. Hogyha a tömegközlekedést is sikerül erre átállítani, akkor ez milliárdos tétel” – számolt Gyutai Csaba polgármester.

 

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.