Olcsóbb élet? Így takarékoskodjunk otthonunkban a vízzel!

Bizonyára sokan hallották már egy-egy ötletet, hogyan lehet úgy takarékoskodni egyik legfontosabb erőforrásunkkal, hogy pénztárcánkban is több maradjon. Egy négytagú családnál ez havonta több ezer forintot is jelenthet.

Korábban már csokorba gyűjtöttük, így most pontba szedve adjuk közre a listát, mik is az alapvető módszerek. Ettől függetlenül aki tud még egyéb módszereket, ne habozzon, írja be a cikk utáni kommentek közé.  A takarékoskodás közvetlen előnye az, hogy másban is elkezd az ember gondolkodni, pl. hogy hogyan takarékoskodjon az árammal. Egy ismerősöm pl. eleve úgy tervezte a házát, hogy a villanykapcsolókat ötéves gyermeke is elérje, így már a csemete is megtanulhatja, hogy feleslegesen sehol se égjen a villany.

Legközelebb az árammal való takarékoskodásról írunk.

Egyik nagy vízpazarló eszközünk az angol WC. Ha tartályos, alakíttassuk át vagy cseréljük ki víztakarékossá. A nyomógombos vagy csapos megoldás is jó. Hamarosan meglátjuk, hogy a vízszámlánk csökkenni fog!

Mosdjunk, vagy zuhanyozzunk minden nap. A fürdés vízigényesebb módszer, ha mégis ezt választjuk, kevés vízben tegyük, és langyos vízzel gyorsan öblítsük le magunkról a szappanhabot. Ha azonban hűvös és nyugodt napunk volt, nem is sportoltunk, akkor elég mosdani reggel és este is. A bőrünknek árt, ha mindennap kiázik a vízben.

Ha télen zuhanyzás helyett mégis veszünk egy jól eső meleg fürdőt, a kádból a vizet ne eresszük le azonnal, így az leadja a maradék hőt így melegen tartva a fürdőszobát. Télen látogassunk el fürdőinkbe! A világon nálunk találhatóak talán a legszebb termálvizes fürdők!

A vizek tisztaságának megőrzése érdekében a mérgező anyagokat: gyógyszert, permetszert, oldószert, háztartási vegyszereket, vagy ezek kiürült flakonját, dobozát helyezzük el a megfelelő gyűjtőhelyeken. A talajvízbe oldódó mérgeket előbb-utóbb víz vagy étel formájában elfogyasztva magunkat mérgezzük meg.

A lejárt gyógyszert a patikákban kihelyezett gyűjtőedénybe kell elvinni, hisz veszélyes hulladék!

Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges.

A mosó – és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!

Gyűjtsünk esővizet a locsoláshoz, autómosáshoz! A növények öntözésére az esővíz remekül megfelel.

Gyűjtsünk esővizet! Az így begyűjtött víz locsolásra, kültéri tisztításra is használható, de szűrés és tisztítás után akár mosásra, fürdésre is használható!

Ügyeljünk a lakás tisztaságára, hogy kevesebbszer kelljen felmosni!

A locsolást este vagy kora reggel végezzük el a kertben, így nem érhetik égési sérülések növényeinket és a párologtatás alacsonyabb a hajnali és esti órákban.

Klímánknak megfelelő növényeket ültessünk a kertbe! A ma divatos gyepek hatalmas mennyiségű vizet kívánnak, és ennek nagy részét elpárologtatják! Árnyékoljunk növényeinkkel. Például egy hársfa, vagy diófa árnyéka, kiválóan hűsíti a házat nyáron, az alatta lévő növényeket kevésbé kell locsolni.

Konyhakertünkben alkalmazzunk zöld mulcsolást. Ezzel a módszerrel vegyszerek nélkül tarthatjuk távol a gyomokat és a növények vízháztartása is javul.

Ne mosogassunk folyóvízben. Folyóvizet csak az öblítésnél érdemes használni, ott is csak mértékkel! Érdemes először a kevésbé szennyezett poharakkal kezdeni a mosogatást, haladva az egyre piszkosabb edények felé.

Akinek módjában áll, használjon szürke vizet a WC öblítéshez! Ha erre lehetőség nincs, akkor a meglévő tartályba helyezhetünk egy kisebb téglát, vagy az úszó karját is meghajlíthatjuk úgy, hogy egy-egy öblítés után kevesebb vízzel töltődjön fel a tartály.

Aki teheti, építsen komposztáló toalettet! Így a háztartás vízhasználata harmadára csökkenhet

Forrás: utajovobe.eu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.