Az alacsonyabb költségű napelemeket úgy festik majd, mint az újságokat nyomtatják.

Olcsóbb, festett és nyomtatott napelemek jöhetnek

Az alacsonyabb költségű napelemeket úgy festik majd, mint az újságokat nyomtatják.

A napelemek előállítása hamarosan sokkal olcsóbb lesz nanorészecskés „tinta” felhasználásával, amely lehetővé teszi, hogy a panelek úgy legyenek nyomtatva, mint az újság lapjai. Esetleg festhetők lesznek az épületek oldalára, vagy háztetőkre, hogy áramot termeljenek napfény segítségével.

Brian Korgel, a Texasi Egyetem vegyészmérnöke a jelenlegi árak jelentős csökkenését reméli a hagyományos vákuumkamrás gyártási folyamat lecserélésével. „Ez szükséges ahhoz, hogy széles körben elfogadott legyen a napenergia technológiája. A nap szinte korlátlan energiaforrást biztosít, de a már létező betakarítási technológiák megfizethetetlenül drágák. Így nem kelhetnek versenyre a fosszilis tüzelőanyagokkal.” – mondta a kutató.

Korgel és csapata két éve dolgozik ezen az alacsony költségvetésű megoldáson, melyben a Nemzeti Tudomány Alapítvány, a Welch Alapítvány és az Air Force Kutatólaboratórium is részt vesz. A kutatócsoport fény-elnyelő nanoanyagokat használ, melyek 10000-szer vékonyabbak, mint egy hajszál. A mikroszkopikus méret új fizikai tulajdonságokkal ruházza fel, amelyek lehetővé teszik a magasabb hatásfokú eszközökkel való munkát.

A csapata réz-indium-gallium-szelenid (CIGS) keverékkel dolgozik, amely egyszerre olcsóbb és a környezetre is jobb a hatása.
„A CIGS-nek van néhány potenciális előnye a szilícium felett.” – közölte a tudós. -“Ez egy közvetlen gerjesztési félvezető, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb anyagot kell felhasználni a napelem gyártásakor, és ez az egyik legnagyobb potenciális előnye.”

A prototípus tesztelésekor a hatékonyság 1%-ot ért el, azonban meg kell közelítenie a 10%-ot. Ugyanis a feltaláló szerint legalább ennyit kell elérnie ahhoz, hogy reális esélye legyen a kereskedelmi forgalomba kerülésre. Ha pedig működik, akár 3-5 évig is használható lesz. Az eljárás már felkeltette a kutató ipari partnereinek érdeklődését.

Ajánlott tartalom

Otthoni LED-es dekorvilágítás egyszerűen?

A LED technológia manapság napról napra egyre elterjedtebbnek számít, úgy az ipari felhasználásban, mint a privát otthonokban. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen egy olyan alacsony fogyasztású, tartós és erőteljes világítási technológiáról beszélünk, amely valóban a zöld jövő alapját jelentheti. A különféle LED izzókat már valószínűleg mindenki ismeri, viszont a LED szalagokat már jóval kevesebben. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan – és hogyan használhatóak az otthonunkban?