Olcsón és hatékonyan állítanak elő ivóvizet napelemek segítségével

A passzív napelemes elpárologtató rendszer használható szennyvíz tisztítására, ivóvíz biztosítására vagy egészségügyi eszközök sterilizálására a közösségi vízhálózaton kívül eső területeken.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Becslések szerint az emberiség kétharmadát érinti a vízhiány és a fejlődő világ számos ilyen területe a megbízható elektromosság hiányával is folyamatosan küzd. Éppen ezért szakértők folyamatosan dolgoznak ahhoz, hogy megújuló energiával működő sótlanító berendezéseket fejlesszenek – egyelőre azonban nem sikerült olyat kitalálni, amely elég olcsó és hatékony lenne, és ne szembesülne például a sófelhalmozódás miatti szennyeződéssel. Erre is vannak megoldások, de pontosan ez teszi ezeket a berendezéseket drágává és bonyolulttá. Kutatók viszont most egy olyan sótalanító rendszert fejlesztettek ki, amely hatékonyabb és olcsóbb, mint a korábbi megoldások, ezért sokkal többet segíthet a szegényebb közösségeken is, akik nem tudnak tiszta vízhez jutni. Az édesvíz biztosítása mellett az eljárás felhasználható szennyvíz kezelésére vagy gőz előállítására orvosi műszerek sterilizálásához, mindezt anélkül, hogy a napfényen kívül más áramforrásra is szüksége lenne. Az MIT kutatói és kínai szakértők a sófelhalmozódás problémáját oldották meg egyszerűen. A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerint a csapat egy rétegzős rendszert fejlesztett ki, amelynek tetején egy, a nap melegét elnyelő poliuretán sötét anyag található, majd egy vékony vízréteg jön a perforált anyagréteg fölött – ez lesz a megtisztítandó víz.

Ezen réteg alatt helyezkedhet el egy mélyebb, sós víztározó, például egy nagyobb tartály. A kutatók alapos számítások és kísérletek után meghatározták a perforált anyagon átfúrt lyukak optimális méretét. Ezek a lyukak elég nagyok ahhoz, hogy lehetővé tegyék a természetes keringést a melegebb felső vízréteg és az alatta lévő hidegebb tározó között. Ez a keringés természetes módon a fenti vékony rétegből vonja le a sót az alatta lévő sokkal nagyobb víztömegbe, ahol jól felhígul, és többé nem jelent problémát. A megoldás nagy előnye továbbá az, hogy akár a háztartásokban is megtalálható anyagokból is össze lehet állítani, a rendszer pedig teljes mértékben passzív.

Ajánlott tartalom

Felülvizsgálják a napelem csatlakozási stoppot! Változás jöhet!

Már vizsgálják azt a szabályzást, amely a betáplálási stoppal komoly akadályt gördített a lakossági napelemes rendszerek elé.