Ölre mennek a benzinért az amerikaiak

Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken – négy nappal a Sandy szupervihar elvonulás után – még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt konfliktusok is kialakultak a benzinkutaknál várakozók között.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó levélben fenyegette meg az áramszolgáltatókat, hogy meghozza a „megfelelő intézkedéseket”, ha nem tesznek eleget a New York-iakkal szemben fennálló kötelezettségeiknek. A retorziók között a cégek működési engedélyének visszavonása is felmerült. A szolgáltatók korábban az jelezték, hogy több helyen akár egy hétig, vagy annál tovább is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása. A kritikussá vált, komoly feszültségeket kiváltó benzinhiány enyhítése érdekében az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte az úgynevezett Jones-törvény alkalmazásának felfüggesztését, amely megtiltja, hogy amerikai kikötők között idegen tankerhajók szállítsák az üzemanyagot. A kivételes helyzet november 13-ig marad érvényben. New York City Queens negyedében egy férfi fegyverrel fenyegetőzve próbált előbbre jutni. Bár péntek reggel egy Long Island-i töltőállomáson a normál benzin gallonjának ára elérte a 6 dollárt, az üzemanyagárak továbbra sem szaladtak meg.

A CNBC szerint mindössze egy centet emeltek a New Yorkban és New Jerseyben működő kutak. Tekintve, hogy a továbbra is érvényben lévő szükségállapot miatt a kereskedők legfeljebb 10 százalékkal emelhetnék az árakat, a helyzet később sem súlyosbodhat. A hat dolláros ár csak egy bizonyos Long Island-i kúton érvényes, és kizárólag a hitelkártyával fizetőkre vonatkozik. Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, amelynek lakóit az áramszünet és a benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek teljesítményéről négy nap múlva szavaznak az Egyesült Államokban. Az elnöknek a katasztrófaelhárításban játszott szerepét a többség eddig pozitívan értékelte. Ehhez kapcsolódik még az a hír, hogy Michael Bloomberg, New York független polgármestere váratlanul bejelentette Obama támogatását, amit részben a demokrata elnök klímaváltozás elleni elkötelezettségével indokolt. A pénteki összesítés szerint a vihar következtében 167-en vesztették életüket, közülük 98-an az Egyesült Államokban. New Yorkban 41-en haltak meg. A Sandy hurrikán okozta károkat 50 milliárd dollár környékére becslik a szakértők.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.