Olvad az antarktiszi óriásgleccser

Feltarthatatlanul olvad a hatalmas Pine-sziget gleccser az Antarktiszon. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ez nagyon nagy baj, mert ha a gleccser húsz év alatt elolvad, az akár egy centiméterrel is megemelheti a tengerszintet – írja az MTI.

Az Antarktisz nyugati térségében található Pine-sziget gleccser az évezred eleje óta körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg. Az olvadás az elmúlt évtizedekben fel is gyorsult – olvasható a Nature Climate Change-ben megjelent tanulmányban. A gleccserből nagyjából 20 milliárd tonna jég olvadt el 1992 és 2011 között. Ez a mennyiség az antarktiszi jégolvadás 20 százalékát adja. A tanulmány szerint a gleccser jégvesztesége 100 milliárd tonnára is nőhet, és ez legalább 3,5 milliméteres, legfeljebb 1 centiméteres tengerszint-emelkedést okozhat. A tengerszint 2010-ben 3,2 milliméterrel nőtt, ami az elmúlt húsz év átlagának kétszerese. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint 2100-ig az emelkedés 26-82 centiméter is lehet; ez már a szigetek és tengerparti városok lakosságát fenyegetheti, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.