Ön pályázott már az ingyen napelemekre?

A piaci szereplők szerint az érdeklődési hullám már most elindult, ami nem csoda, hiszen 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást adnak majd a napelemekre.

December 6-án startol az az új program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el az alacsony jövedelmű háztartások számára a napelemes és a fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A programban tetőre telepíthető, saját fogyasztást kiváltó napelemmel; valamint napelemes rendszer létesítésével, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, energiatároló beépítésével és nyílászáró cseréjével lehet majd részt venni. Előbbi esetben legfeljebb bruttó 2,9 millió, utóbbinál pedig 11,3 millió forint támogatás kérhető. A csomaggal a becslések alapján több tízezer háztartás fog élni. A támogatásról korábban több cikkben is foglalkoztunk, a legfontosabb tudnivalókról itt olvashat.
Több újítást is bevezettek A tervezett pályázati kiírás véleményezésében a lakosság mellett az ipari érdekeltek is részt vehettek. A frissített, végleges felhívás októberben vált elérhetővé, ebbe a korábbi verzióhoz képest több változtatást is bevezettek.

A pályázati kiírással a Wagner Solar Hungária Kft. is foglalkozott, Beleznai Csanád, a cég ügyvezetője szerint a pályázók köre a végleges felhívásban nagyban leszűkült. A meghatározott jövedelmi keret ugyanis már nem a család minden egyes tagjára van levetítve, hanem az ingatlan tulajdonosok száma szerint számolandó. (A támogatás olyan ingatlanok számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik.) „Úgy véljük, hogy ez a korlátozás segít abban, hogy kicsit szűkítsék a pályázók körét, ugyanis ez túlságosan széles volt az eredeti tervezetben” – nyilatkozta Beleznai Csanád portálunknak, hozzátéve, hogy a hőszivattyúra megadott keret csökkent, ami viszont hátrányosan érinti ezeket a beruházásokat.

Mint mondta, nagy előnye a mostani pályázatnak, hogy olyanok is benyújthatják az igényüket, akik nem rendelkeznek 18 év alatti gyermekkel. Problémaként emelte ki ugyanakkor, hogy a meghatározott keretösszeg miatt viszonylag alacsony árkategóriájú termékek férnek csak bele a programba. „A 10 év kivitelezői jótállás a teljes napelemes rendszerre egy olyan pont, aminek mi nem örülünk, hiszen kisebb alkatrészek, például a tűzvédelmi kapcsoló esetén maguk a gyártók sem adnak ilyen hosszú garancia időket. A jótállás viszont ezekre is kihatással van” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy ennek ellenére abban bíznak, hogy a program összességében az ügyfelek és a kivitelezők számára is pozitív lesz.

A pályázati felhívást az E.ON is figyelte, Varga Ivett, a cég vállalati kommunikációs szakterület-vezetője szerint az E.ON Energiamegoldások Kft. meg is szerezte a regisztrált kivitelezői minősítést. Varga Ivett a frissítés kapcsán az újonnan bevezetett pontozási rendszerre hívta fel a figyelmet, amely a vállalat szerint kiegyensúlyozott és méltányos. A rendszerben a pályázók a háztartásban élő gyermekek, illetve az érintett otthon elhelyezkedése után kapnak pontokat, ami a rangsorolást segíti.

Nagy rohamra készülnek

Ahogy azt a korábbi, a napelemes beruházásokat is segítő csomagok esetében, így az otthonfelújítási programnál is láthattuk, az újonnan induló támogatás is komoly érdeklődési hullámot váltott ki a hazai piacon. A keresetet ezúttal erősítheti, hogy a pályázat révén ingyen szerezhetőek be a napelemes rendszerek vagy komplex energetikai megoldások. Ugyan a startra még majdnem egy hónapot kell várni, az E.ON-nál már most érezhető a megnövekedett érdeklődés.

Hasonló a tapasztalat a Wagner Solarnál is. „Nálunk gyakorlatilag már a tervezet kiírása óta folyamatos az érdeklődés. Hasonló módon robbant ez a hullám, mint az idei év elején indult 50 százalékos támogatás esetén. Nem is számítottunk másra, hiszen ki ne szeretne ingyen napelemet” – nyilatkozta Beleznai Csanád. Mint kiemelte, bíznak benne, hogy a több ütemre bontott pályázati beadás hozzájárul majd, hogy minden érdeklődő megkapja a kielégítő információkat.

Az E.ON-nál egyébként arra számítanak, hogy az érdeklődési hullám még annál is nagyobb lesz, mint amilyen az otthonfelújítási támogatás idején alakult ki. Ennek megfelelően megerősített kapacitással készülnek a következő periódusra. „Rendkívül intenzív időszakra számítunk, a megsokszorozódott igények kiszolgálása jelentős kihívás elé állítja a teljes iparágat” – mondta portálunknak Varga Ivett. Beleznai Csanád szerint a jelenség bizonyosan leterheltséggel jár majd, a Wagner Solar ugyanakkor folyamatosan bővíti a kapacitásait, hogy minél több ügyfelet tudjanak kiszolgálni. „Nagy nehézség lesz a piaci szereplők számára, hogy termékhiány van már most a napelemes piacon, és az árak napi szinten növekednek. Kérdéses, hogy a most kiírt keretbe a fél év múlva megvalósításra kerülő napelemes rendszerek mennyire fognak beleférni” – emelte ki.

Beleznai Csanád úgy véli, a kivitelezés szempontjából ezúttal jobban ütemezhetőek lesznek a projektek, mint az otthonfelújítási támogatásban. „Természetesen itt nagyon fontos, hogy az ügyfelek is türelmesek legyenek, és partnerként tekintsenek a kivitelező cégekre, hiszen mi sem vagyunk mindenhatók” – világított rá.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.