Önellátó utcalámpák

Az UGE (Urban Green Energy;Városi Zöld Energia) szervezet bemutatta legújabb köztérvilágítási alternatíváját, a Sanya lámpákat, melyek nem igényelnek központi áramellátást, ehelyett napelemekkel és szélturbinákkal termelik meg a működésükhöz szükséges energiát.

A Sanya így energiatakarékos fénnyel boríthatja be a parkokat, tereket, bicikliutakat és autópályákat. Egy átlagos méretű városnak több ezer utcai lámpára van szüksége, a helyi önkormányzatoknak pedig több tíz millió forintjába kerül évente ezek felszerelése, karbantartása, és napi 12 órán át tartó működtetése. A Sanya azonban magáncégek számára is hasznos befektetés lehet például irodaépületek, vagy bevásárlóközpontok parkolójának kivilágítására. Az innovatív rendszer a UGE saját tervezésű HoYi! szélturbináját és napelemét használja, külön-külön vagy egyszerre, így működteti LED izzóit. Ezek kombinációjával sokkal erősebb fényt adhat a Sanya, mint egy átlagos utcalámpa, ezért kevesebbet kell felállítani ahhoz, hogy bevilágítson egy közteret. Ráadásul a beszerelésen is spórolhatnak, mivel nem kell a lámpákat a központi áramszolgáltató rendszerre rákötni. A felhős és szélcsendes idő sem okoz gondot a Sanya-nak, beépített akkumulátoraik ugyanis öt napig képesek fényárban úsztatni az utcákat. Az első 100 modellt Beijinghez közel állítják fel, és tervezik az Egyesült Államokban, Afrika és Ázsia más országaiban is a bevezetését.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.

Nincs hozzászólás

  1. Európában miért nem tervezik?

  2. Mennyibe kerül?

  3. magyarországon sose lesz ilyen fejlett a környezettudatosság..