Ördögi denevérfajok Vietnamban

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Fauna & Flora International közös felfedezésről az élővilág sokszínűségének megőrzésén fáradozó nemzetközi szervezet honlapján olvasható beszámoló.

A csövesorrú denevérek közé tartozik mindhárom újonnan felfedezett faj. Az egyik, amely csak Vietnámban lelhető fel, “kicsiny, de démoni kinézetű”, ezért a Belzebub csövesorrú denevér elnevezést kapta. “Azért választottuk ezt a nevet, hogy tükrözze az új faj sötét, “diabolikus” színárnyalatát és agresszív védekező magatartását.” – mondta Csorba Gábor muzeológus. “Az új fajokról nagyon keveset tudni, annyi azonban bizonyos. hogy az erdei lakhelytől való függőségük nagyon sebezhetővé teszi őket az erdőirtások miatt.” – hívta fel a figyelmet a Fauna & Flora International munkatársa, Neil Furey. A kutató szerint a felfedezés csak a kezdet, mert még semmit nem tudni ezeknek az állatoknak az életmódjáról és arról, miként lehetne megmenteni őket a kipusztulástól. A kutatók szerint a denevérek világa nagyon kevéssé ismert, ezért valószínűleg még sok felfedezendő faj van Indokínában. Noha a Délkelet-Ázsiában élő emlősfajok egyharmadát a denevérek teszik ki, a legújabb genetikai kutatások valószínűvé teszik, hogy a térségben élő denevérfajok száma akár a kétszerese is lehet a jelenleg ismertnek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.