Óriás adót kap a megújuló energia Bulgáriában

A bolgár parlament elfogadta azt a törvényt, amely keményen megadóztatja a megújuló energiaforrásokat.

Bulgária 20 százalékos adót vet ki a megújuló energiaforrásokat használó áramtermelőkre, annak ellenére, hogy országos tiltakozás bontakozott ki ez ellen – jelentette a Novinite szófiai hírügynökség. A nap- és szélerőműveket sújtó törvényjavaslatot a nacionalista Ataka párt nyújtotta be, de a parlament nagy többséggel fogadta el, és élvezte a kormány támogatását is. Az energiaügyi minisztérium szenvedélyes hangú nyilatkozatban utasította vissza a bírálatokat. Arra hivatkozott, hogy Csehországban ezt az ágazatot 26-28 százalékkal, Görögországban 30 százalékkal adóztatják, és Olaszország, Spanyolország, Románia és Nagy-Britannia is megváltoztatta a megújuló energiaforrások támogatásának rendszerét.

A tárca szerint az Európai Bizottság célja a preferenciák nyújtásával az volt, hogy az új technológiákba befektetők kockázatát csökkentse, erre azonban már nincs szükség. Az uniós direktíva értelmében Bulgáriában a megújuló forrásokból termelt áramnak a teljes termelés 16 százalékát kell elérnie, és már 15 százaléknál tartanak. A termelők botrányosnak tartják a döntést, ami elriaszthatja a külföldi és belföldi befektetőket a bolgár gazdaság legsikeresebb szektorától, amely 4 milliárd eurónyi beruházást hozott és munkahelyek ezreit teremtette, és csődbe vihet számos vállalatot, írja a napi.hu.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.