Óriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Angol kutatók vészhelyzetre figyelmeztetnek: egy hatalmas jéghegy az Antarktisznál hajózási útvonalak közelébe sodródhat. A jéghegy Pine Island Glacierről szakadt le júliusban, az azt megelőző hatalmas törést még egy NASA-s repülőgép vette észre 2011-ben.

A legfrissebb képek szerint a 700 négyzetkilométeres jéghegyen több köbkilométernyi víz van. 50 ezer fontból hat hónapos projekt keretében megpróbálják megjósolni a jégtömb mozgását a Déli-óceánban. Fontos követni, mivel a Balaton méreteihez hasonló tömb már bőven akadályozná a rendes hajózást. A University of Southampton kutatói műholdképeket használnak majd, köztük a német German TerraSAR-X-t, amely először értesítette a kutatókat 2011 októberében. A gleccser, amiből a darab kiszakadt, az Antarktisz egyik leghosszabb, és legnagyobb ilyen képződménye, amely időről időre, 6-10 évente hatalmas jéghegyeket választ le magáról. A legutolsó események 2007-ben és 2001-bn voltak, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe egy új globális jelentés szerint

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna.