Óriásparkkal fednék a leghosszabb autópályát – videó

A súlyos zajszennyezés csökkentése érdekében összesen három és fél kilométer hosszan parkkal fednék be Hamburg mellett az A7-es autópályát. A mesterséges zöldfelület mentén kétezer új otthon építésére is lehetőség nyílik az így kiemelten hasznosított területen.

A 964 kilométer hosszú A7-es autobahn Németország legfontosabb közútja: észak-dél irányban teremt kapcsolatot Skandinávia, illetve Svájc, Olaszország és Ausztria között, egyúttal Hamburg nyugati városrészeit és a várostól északra található repülőteret is integrálja a forgalomba. Már a középkorban fontos kereskedőút haladt a nyomvonal mentén.
Éppen előnye a legnagyobb hátránya: az autópálya mentén elviselhetetlen mértéket öltött a zajszennyezés. Csak a Hamburg északnyugati városrészét Stellingennel összekötő útvonalon naponta 152 ezer gépjármű halad, ami 26 százalékkal több, mint a tervezett forgalom. Emiatt rengeteg a közúti balesetet, szükséges volna tehát helyenként nyolcsávosra bővíteni a jelenleg négy- és hatsávos pályát, de a szigorú német környezetvédelmi előírások szerint mindez csak a fenntarthatóság figyelembe vételével történhet.

A zajcsökkentés érdekében többféle elképzelés született: kilenc méter magas zajcsökkentő falak építése, az útvezetés, a kanyarok ívének módosítása, zajelnyelő porózus útburkolat (úgynevezett suttogó aszfalt) lefektetése. Legnagyobb hatással azonban az kecsegtet, ha az autópálya három szakaszát befedik a Hamburger Deckel program keretében. A schnelseni szakasz 563 méter hosszú lesz, a stellingeni 893 méter, a bahrenfeldi pedig 2030 méter hosszan köti majd össze a már most is létező városi parkokat, ezáltal több kilométeres zöld folyosó jön létre az Elba folyóig.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.