Őrködik a verseny felett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A szabadpiacon értékesítő engedélyesek piaci erejét vizsgálja a MEKH.

Második alkalommal vizsgálja a Magyar Energia Hivatal jogutódja a szabadpiacon kereskedő engedélyesek közti versenyt, és kötelezettségeket róhat ki arra az engedélyesre, amelyik jelentős piaci erőfölénnyel rendelkezik. A szabadpiacon folyó verseny az árak csökkenését eredményezi. A körülbelül fél évet igénybe vevő vizsgálatot áprilisban kezdi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A versenynek kedvező a hatása a szabadpiacon vételező fogyasztókra, mivel az árak csökkenését eredményezi. Éppen ezért a villamos energiáról-, és a földgázellátásról szóló törvények értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ismét versenypiaci elemzést végez a nem lakossági szolgáltatók körében. Az eljárás során a MEKH szakemberei vizsgálják, hogy a földgáz kis-, illetve nagykereskedelmi, és a villamos energia kiskereskedelmi piacokon megvalósul-e a fogyasztókért, illetve az energiaforrásokért folytatott hatékony verseny. Többek között figyelemmel kísérik, hogy a szereplők mekkora piaci részesedéssel rendelkeznek, a fogyasztók milyen gyakran váltanak szolgáltatót, hogyan alakulnak a szabadpiaci árak, illetve, hogy az adott területen milyenek a piacra lépési lehetőségek. Ha a Hivatal valahol jelentős piaci erőt tapasztal, a verseny érdekében közbelép.

Első alkalommal 2009-ben folyt vizsgálat, ennek eredményeképpen a Magyar Energia Hivatal több szolgáltató számára is különböző kötelezettségeket írt elő, mellyel a versenyben képviselt erejüket csökkentette. A Hivatal meghatározhatja a fogyasztó és a szolgáltató között létrejövő szerződés bizonyos feltételeit, az ajánlat egyes tartalmi követelményeit, vagy a nagykereskedelmi piacon az engedélyest beszerzései egy részének eladására is kötelezheti.

A tapasztalatok azt mutatják, míg a nagyfogyasztók esetében igen intenzív a verseny, addig a kisebb fogyasztóknál ez kevésbé jellemző. A nemzetgazdaságilag meghatározó szereppel bíró kis- és középvállalkozások érdekeit képviselve kiemelten fontos, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a rendelkezésére álló eszközökkel ösztönözze a versenyt, illetve megvédje a fogyasztókat a kiszolgáltatott helyzettől.

Az áprilisban kezdődő elemzés nem csak a jelenlegi versenyhelyzetet tárja fel, az elkövetkező években várható piaci folyamatokat is vázolja.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.