Orosz kormányzati lépések a megújuló energiák hasznosításában

Világszerte mind több erőfeszítést tesznek a megújuló energiaforrások hasznosítására. Szinte axiomaként fogadják el egyre meghatározóbb szerepüket a gazdasági életben és veszik komolyan az erre irányuló kutatásokat, fejlesztéseket, az újabbnál újabb koncepciókat, projekteket.

Önmagáért szól a mindennapi élet szinte minden szféráját érintő összegzés, amely a következőket hangsúlyozza: Az újszerű energiaforrások jelentősége, hogy bevonásuk az energiaellátásba összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát gyakorlati működtetésük, alkalmazásuk nem pusztítja a környezetet, szemben a nem megújuló energiaforrásokkal (földgáz, kőolaj, kőszén) használatával. Nem okoznak olyan akkumulálodó káros hatásokat, mint a vízszennyezés, levegőszennyezés vagy az üvegházhatás. Mindezt azért volt szükséges hangsúlyozni, mert a megfelebbezhetetlen tények ellenére még akad olyan helyszíne a világnak, ahol csak mostanság teszik meg azokat a lépéseket, amelyek elősegítik a megújuló energiák térnyerését. Nevezetesen Oroszországról van szó, ahol a közelmúltban nemzetközi kutatások bizonyították be, hogy az oroszok közömbösséget mutatnak a gondterhes környezeti kérdések megoldása iránt. Természetesen ennek a kutatásnak is szerepe van abban, hogy az országban a megújuló energia felhasználásának javítására törvénytervezetet készítettek.

Márcsak azért is, mert a cleantechnica.com portál tájékoztatása szerint, köztudottá vált, hogy a zöld energiák hasznosítására vonatkozó, 2010-re előirányzott céljait az ország meszemenően nem teljesítette, az áramellátásban a megújulók részaránya alig-alig haladta meg az egy százalékot, szemben az eredetileg tervezett 1,5 százalékkal. Kézenfekvő volt tehát, hogy a hatóságok rájöjjenek arra, hogy intézkedések egész sorával kell elősegíteni a zöld energiák jövőbeni széleskörű hasznosítását. Mindenesetre az máris említésre méltó, hogy az orosz kormányzat a vonatkozó befektetésekre tizennégy százalékos visszatérítést és a megújulókból termelt áramra vételi szerződést kötne. Ami a lehetséges kormányzati támogatás összegét illeti, 2 milliárd eurót tesz ki az előirányzat. Az olaj- és gázfüggőségen enyhítendő, 2020-ig terjedően, egy általánosabb energiahatékonysági és- fejlesztési programot dolgoznak ki, amelynek része lesz a megújuló energiaforrások felhasználásában résztvevők támogatása.

A pv-magazine.com hírportál információja alapján, Oroszország lemaradásának oka a megújuló energiaforrások elterjesztésében, hasznosításában arra vezethető vissza, azaz valószínű hogy abból következik, hogy napjainkig sincs törvényi keretszabályozása ezeknek a befektetéseknek, nem beszélve arról, hogy a megújuló energiaforrásokból keletkező áram hálózatra kapcsolására sem dolgozták ki még megfelelő megoldásokat. Ami hovatovább annyit tesz és azt is feltételezi: nincs háttéripara a megújulókhoz használt berendezéseknek. Hét eszendő úgymond futamidőt adott a kormány magának arra vonatkozóan, hogy a kialakított törvénytervezetnek érvényt szerezzenek, vagyis az áramellátásban 2,5 százalékos legyen a megújuló energiaforrások felhasználásának részesedése, és a kitűzött időszak végére 6 GW-nyi kapacitás elérése váljék valóra.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.