Oroszország gázüzemre vált

Vlagyimir Putyin múlt héten egy tárgyaláson hangsúlyozta a metán üzemanyagként való használatának elősegítését.

Az orosz elnök szerint meg kell tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az autók alkalmasak legyenek az alternatív üzemanyagokkal is közlekedni. A tanácskozáson bebizonyosodott, hogy Oroszország vezetői a CNG-re, mint az alacsonyabb szállítási költségeket eredményező, megnövekedett energiahatékonyságú üzemanyagként gondolnak, melytől többek között azt várják, hogy szélesebb körű felhasználásával javul a nagyvárosok levegője, írja az mgkke.hu.

„Sajnálatos módon, Oroszország a 20. helyet foglalja el a földgáz-üzemű gépkocsik száma tekintetében, jókora tartalékaink ellenére, amelyek a világ földgáz-tartalékainak 20 százalékát teszik ki. Kétségtelenül minden lehetőséggel rendelkezünk, mind a tartalékok, mind a technológia szempontjából, hogy vezető pozíciót foglaljunk el ebben a szektorban,” hangsúlyozta Vlagyimir Putyin elnök.

Az orosz elnök szerint először fel kell gyorsítani a földgáz kitermelését, tárolását, szállítását és használatát szabályozó átfogó jogi keretek elfogadását, beleértve a modern technikai követelmények fejlesztését e területen. Másodszor, alapvető fontosságú a földgáz-üzemű járművek iránti érdeklődés felkeltése a vásárlók körében, aktívan reklámozni kell ezek technológiai és gazdasági előnyeit, és különböző kedvezményekkel és ösztönzőkkel bátorítani mind az egyéneket, mind a kormányzati hatóságokat, hogy ilyen járműveket vásároljanak.

Harmadszor, meg kell teremteni a szükséges feltételeket a földgáz-üzemanyag infrastruktúra és speciális szervizállomások kiterjesztéséhez, hogy a földgáz-üzemű gépkocsik tulajdonosainak ne legyenek nehézségeik az újratöltéssel és javítással. Ezért támogatást kell nyújtani az ilyen piacon működő vállalatoknak, eltávolítva a meglévő adminisztratív akadályokat, ami világszerte normális gyakorlat. Végül, a legszigorúbb szabványokat kell meghonosítani a biztonság érdekében. Mindez különösen vonatkozik a rendszeres és minőségi karbantartásra.

Az elnök által vezetett találkozó előtt egy nappal a kormány rendelkezést adott ki ebben a témában, és egy sor intézkedést hagyott jóvá a földgáz, mint üzemanyag használatának támogatására. A Dimitrij Medvegyev miniszterelnök által hétfőn aláírt határozat szerint a főbb orosz városokban működő közösségi közlekedési autóbuszok több mint 50 százalékát metánnal való üzemre állítják majd át.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.