Oroszország növelni akarja az energiafelhasználás hatékonyságát

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az energiafelhasználás hatékonyságának növelését követelte kedden az modernizációval foglalkozó bizottság Naberezsnije Cselniben tartott ülésén. Az államfő kijelentette: a cél eléréséhez magánberuházások is szükségesek, s hogy ehhez a költségvetési szervek számára lehetővé kell tenni a magántőke bevonását.

Sürgette a vonatkozó helyi programok kidolgozását, és egyben megbízta a kormányzókat: értessék meg a lakossággal, hogy a kormány energiahatékonyság növelő intézkedéseinek célja, hogy az embereknek kevesebbet kelljen költeni energiára. Csak így fognak ugyanis az eddiginél nagyobb figyelmet fordítani a kérdésre.
A problémák között említette az elnök, hogy jogszabály írja ugyan elő az energiafogyasztást mérő berendezések felszerelését meghatározott határidőre, de hiányoznak a műszerek minőségére vonatkozó előírások, s ezeket nagyon sürgősen ki kell dolgozni. Előzőleg a kormány a múlt héten jóváhagyta az orosz gazdaság energiafelhasználásának csökkentését célzó, 2020-ig szóló programot. A téma régen napirenden van, de mindeddig csupán annyi történt, hogy jogszabály született, amely előírja az izzószálas égők lépcsőzetes visszaszorítását.
Jelenleg az orosz gazdaság energiafogyasztása 2,5-3,5-ször annyi, mint a fejlett országokban – állapítja meg a program, s ez jórészt azzal függ össze, hogy 1990 előtt épült a működő erőmű-kapacitás 90 százaléka, a lakóházak 83 százaléka, a fűtőművek 70 és a hővezeték-hálózat 66 százaléka. A lakossági felhasználást tekintve a háztartásokban használt hűtőszekrények negyedét még a szovjet időkben vásárolták. A nagy fogyasztás csökkenti az ország energiabiztonságát és fékezi a gazdasági növekedést – mutat rá a dokumentum.

A program megvalósítása mintegy 9,5 ezer milliárd rubelbe kerül, ebből a gazdasági társaságoknak 760 milliárdot kell fedezni, a többi a központi és a regionális költségvetésekre hárul. A befektetéssel 2020-ig 13,5 százalékkal kell csökkennie az energiafogyasztásnak, ami a 2030-ig tartó húsz évre 26,5 ezer milliárd rubel megtakarítást jelent. A gazdasági társaságoktól a kormány önkéntes alapon várja el a fogyasztás csökkentését, s ennek fejében kész garanciát vállalni a célt szolgáló hitelekre, és egyéb kedvezményeket dolgoz ki. A kommunális szolgáltatások terén a távfűtőművek korszerűsítését, és az utcai világítás égőinek 95 százalékos lecserélését irányozza elő a program, amely kiterjed egyebek mellett a közlekedés és szállítás területére is.  A helyi  programoknak ki kell terjedni arra, hogy a szociális intézményekben fogyasztásmérő berendezéseket szereljenek fel, és ugyanezen intézményekben legalább 380 millió négyzetméter terület hőszigetelését kell elvégezni.
A kormány  a lakossági fogyasztás csökkentése érdekében ösztönözni szándékozik a 15 évnél régebbi háztartási gépek lecserélését energiatakarékos modellekre, és ennek jegyében 2020-ig 39 millió hűtőszekrény és 32 millió mosógép cseréjére számít.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.