Oroszország növelni akarja az energiafelhasználás hatékonyságát

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az energiafelhasználás hatékonyságának növelését követelte kedden az modernizációval foglalkozó bizottság Naberezsnije Cselniben tartott ülésén. Az államfő kijelentette: a cél eléréséhez magánberuházások is szükségesek, s hogy ehhez a költségvetési szervek számára lehetővé kell tenni a magántőke bevonását.

Sürgette a vonatkozó helyi programok kidolgozását, és egyben megbízta a kormányzókat: értessék meg a lakossággal, hogy a kormány energiahatékonyság növelő intézkedéseinek célja, hogy az embereknek kevesebbet kelljen költeni energiára. Csak így fognak ugyanis az eddiginél nagyobb figyelmet fordítani a kérdésre.
A problémák között említette az elnök, hogy jogszabály írja ugyan elő az energiafogyasztást mérő berendezések felszerelését meghatározott határidőre, de hiányoznak a műszerek minőségére vonatkozó előírások, s ezeket nagyon sürgősen ki kell dolgozni. Előzőleg a kormány a múlt héten jóváhagyta az orosz gazdaság energiafelhasználásának csökkentését célzó, 2020-ig szóló programot. A téma régen napirenden van, de mindeddig csupán annyi történt, hogy jogszabály született, amely előírja az izzószálas égők lépcsőzetes visszaszorítását.
Jelenleg az orosz gazdaság energiafogyasztása 2,5-3,5-ször annyi, mint a fejlett országokban – állapítja meg a program, s ez jórészt azzal függ össze, hogy 1990 előtt épült a működő erőmű-kapacitás 90 százaléka, a lakóházak 83 százaléka, a fűtőművek 70 és a hővezeték-hálózat 66 százaléka. A lakossági felhasználást tekintve a háztartásokban használt hűtőszekrények negyedét még a szovjet időkben vásárolták. A nagy fogyasztás csökkenti az ország energiabiztonságát és fékezi a gazdasági növekedést – mutat rá a dokumentum.

A program megvalósítása mintegy 9,5 ezer milliárd rubelbe kerül, ebből a gazdasági társaságoknak 760 milliárdot kell fedezni, a többi a központi és a regionális költségvetésekre hárul. A befektetéssel 2020-ig 13,5 százalékkal kell csökkennie az energiafogyasztásnak, ami a 2030-ig tartó húsz évre 26,5 ezer milliárd rubel megtakarítást jelent. A gazdasági társaságoktól a kormány önkéntes alapon várja el a fogyasztás csökkentését, s ennek fejében kész garanciát vállalni a célt szolgáló hitelekre, és egyéb kedvezményeket dolgoz ki. A kommunális szolgáltatások terén a távfűtőművek korszerűsítését, és az utcai világítás égőinek 95 százalékos lecserélését irányozza elő a program, amely kiterjed egyebek mellett a közlekedés és szállítás területére is.  A helyi  programoknak ki kell terjedni arra, hogy a szociális intézményekben fogyasztásmérő berendezéseket szereljenek fel, és ugyanezen intézményekben legalább 380 millió négyzetméter terület hőszigetelését kell elvégezni.
A kormány  a lakossági fogyasztás csökkentése érdekében ösztönözni szándékozik a 15 évnél régebbi háztartási gépek lecserélését energiatakarékos modellekre, és ennek jegyében 2020-ig 39 millió hűtőszekrény és 32 millió mosógép cseréjére számít.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.