Összegyűjtené a lehullott leveleket? Inkább ne tegye!

Szakemberek szerint jobb, ha hagyjuk őket a talajon, ezáltal jobban óvjuk a Földet.

Ha mégis úgy éreznénk, túl sok levélhalom gyűlt fel, menjünk át rajta mulcsozó fűnyíróval, azaz aprítsuk fel, hetente egyszer – javasolják a gyepgazdálkodás tudományával foglalkozó szakemberek, írta a magyarmezogazdasag.hu.

Íme három ok, miért ne gereblyézzük össze a leveleket:

A talaj fontos tápanyaga

Nem kell hatalmas összegeket kiadni növényvédő és tápláló szerekre, hogy a kertünk egészséges maradjon. „A levelek elfedik a gyökérrendszert, megőrzik a talaj nedvességtartalmát, elnyomják a gyomokat. Lassan bomlanak le, és fontos tápanyagokat juttatnak a talajba. Ez egy tökéletes rendszer, semmi sem vész el a természetben.” – mondta David Mizejewski, az amerikai országos vadvédelmi szövetség (National Wildlife Federation) természettudósa.

Kevesebb műtrágyát kell alkalmazni, ha hagyjuk lebomlani a leveleket a talajon. Kevesebb trágya lefolyással pedig csökkenthető az egyre riasztóbb méreteket öltő algavirágzás. Az algavirágzás egyik kiváltója a vízfolyásokba került felesleges trágya; ez elpusztíthatja a vadon élő állatokat, de káros lehet az ember egészségére is.

OLVASTA MÁR? 

Napelemekre is költhetjük a 3 milliós új állami támogatást – mutatjuk hogyan

Kevesebb hulladékot termelünk

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint a kerti hulladék mennyisége, mely tartalmazza a lehullott leveleket is, 34.7 millió tonna volt 2015-ben. Ez az összes hulladékmennyiség 13 százalékának felel meg. Ennek nagy részét – 21.3 millió tonnát – állami program keretén belül mulcsolták vagy komposztálták; 10,8 millió tonnát pedig elvittek a hulladéklerakó helyekre, ez az össz hulladék 8 százalékát teszi ki.

„A legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy a levél hulladékot bezsákoljuk, és a szemétlerakó helyre küldjük.” – mondta David Mizejewski, természettudós. Amellett, hogy sok helyet foglalnak, metán is képződhet a lebomlásuk alatt, ha más szerves hulladékkal keverednek. Ez az erős üvegházhatású gáz hozzájárul az klímaváltozáshoz.

A környezetnek szüksége van rá

A természettudós szerint a pillangók és a madarak is függenek a levél alomtól. „A téli hónapokban sok lepke és molylepke található a levél hulladékban báb vagy hernyó formában. A gereblyézéssel pillangók teljes populációját semmisíthetjük meg.”- figyelmeztetett Mizejewski.

A levél alomban megbúvó rovarok elpusztításával kevesebb élelem marad a madaraknak, akik így nem tudják táplálni fiókáikat. Különösen fontos erre figyelni, hisz 1970 óta mintegy hárommilliárd madár tűnt el az észak-amerikai kontinensről – közölte a szomorú tényt a Science című tudományos folyóirat ez év szeptemberében.

Képek: pixabay.com

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.