Ötmilliárd forintból kármentesítik a peremartoni hulladéklerakót

Több mint ötmilliárd forintot költ az állam az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat hulladéklerakójának kármentesítésére – mondta Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízügyi igazgató-helyettese szerdán az MTI-nek.

A vegyipari vállalat jogutód nélkül szűnt meg, ezért a hulladéklerakó kármentesítése az államra hárul. Az 5,4 milliárdos projekt gazdája a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mivel a veszélyes anyagokat rejtő hulladéklerakó veszélyezteti a péti vízbázist, s az élővizekre is kedvezőtlen hatással van – ismertette az igazgató-helyettes. Hozzátette: az egykori vegyipari vállalat egy bányaterületen helyezte el a hulladékait, amelyek egy része a gyártásból maradt vissza, s veszélyes anyagnak minősül. A hosszú évek alatt nyolcvanezer tonna hulladék gyűlt fel, amit most egy Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által száz százalékban finanszírozott beruházás keretében takarítanak el.

Tóth sándor elmondta, körülbelül 20 hónap alatt, a munka dandárjában napi 2-3 teherautónyi hulladékot szállítanak el a területről. Az MTI kérdésére közölte, Berhida-Peremartonban élőket a szállítás nem zavarja, mivel a külön e célra építette szervizút elkerüli a települést. A munka elkezdődött, a hulladék kiszállítása a napokban megkezdődik – fűzte hozzá Tóth Sándor, megjegyezve: az összegyűjtött hulladék egy részét újrahasznosítják, a fennmaradót veszélyeshulladék-lerakóba szállítják. Berhida-Peremartonban az I. világháború környékén kezdték meg az ipari tevékenységet, robbanóanyagok gyártásával. Nem sokkal később vegyipari tevékenység is kezdődött itt. A Peremartoni Vegyipari Vállalat a hetvenes évek elejétől működött 1992-es felszámolásáig: a most mentesített hulladék évtizedek azóta gyűlt a régi bányaterülen.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.