Ötödik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot

Ötödik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot, amelyre immár öt kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit szerdától október 23. éjfélig.

A Magyarország 365 néhány év alatt az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát, amelyre 2019 óta 120 ezer képet küldtek be a pályázók – emlékeztetett a kezdeményezés szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hozzátette, mindez önmagában is bizonyítja: nagy igény van arra, hogy fotók segítségével is bemutathassák Magyarország büszkeségeit. Az idei kiírás újdonsága, hogy az eddigi kategóriák – Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, valamint Életképek – mellett további kettőben is lehet képeket küldeni, így immár Portré és Streetfotó kategóriában is nevezhetnek a fotográfusok – jelentette be.

Hosszabb lesz a pályázati időszak is: szerdától egészen október 23. éjfélig várják a felvételeket. Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy a Magyarország 365 sokkal több, mint egy egyszerű fotópályázat. Az elmúlt években ugyanis rengeteg értékes alkotás született, ezeket pedig a lehető legszélesebb nyilvánossággal szeretnék megismertetni. Ezért a pályázat eddigi legjobb fotóiból a könyvesboltokban is kapható album jelenik meg, és bizonyos alkotásokat – ha ehhez a készítő is hozzájárul – egy online galériában is meg lehet majd vásárolni. Mint hozzáfűzte, a Magyarország 365 “kinőtte” az eddigi kereteket, ezért a továbbiakban külön szakmai stáb dolgozik a pályázat és a kapcsolódó programok szervezésén a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. koordinálásában, a kormányzat további támogatásával.

Kaiser Ottó, a pályázat zsűrijének elnöke elmondta, hogy az új kiírás célja megegyezik az eddigiekkel: megmutatni, amire Magyarországon büszkék az emberek. Ennek érdekében bővül a Magyarország 365 zsűrije is: Kaiser Ottó elnök és Keleti Éva, Haris Károly, Potyó Imre, valamint Rizsavi Tamás zsűritagok mellé Szalontai Ábel fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa és Kurucz Árpád fotográfus érkeznek a testületbe. A Magyarország 365 “eddigi legprofesszionálisabb zsűrije” lesz a biztosíték arra, hogy minden pályázó minden beküldött felvételét alaposan kiértékelik majd – hangsúlyozta Kaiser Ottó. Dömötör Csaba az MTI kérdésére elmondta, a kategóriagyőztesek díja nettó 2 millió forint; a második helyezetteket 1 millió forintos, a harmadik helyezetteket 500 ezer forintos díjjal jutalmazzák. Újdonságként a zsűri is odaítél egy különdíjat, ennek értéke 2 millió forint.

Ajánlott tartalom

Vonzó célt jelenthetnek a falusi csokos településeken levő házak jövőre

Vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon a falusi csokos települések, három gyerek vállalásával akár 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a családok - közölte az ingatlan.com csütörtökön az MTI-vel.