Otthonainkban kelnek új életre az elektromos autók leselejtezett akkumulátorai

Itt a megoldás az elektromos járművekből kiszerelt régi aksicsomagok újrahasznosítására.

Szépen lassan hazánkban is egyre több olyan személyautó látható a forgalomban, melynek meghajtásáról tisztán elektromos energia gondoskodik. Magyarországon egyelőre még kevés az olyan viszonylag régi e-autó, melyből már ki kellene selejtezni a megfáradt akkumulátorokat, azonban más országokban már most komoly problémát jelent ezeknek az energiatárolóknak az újrahasznosítása.

A Renault most azt találta ki, hogy az elektromos autókból kiszerelt akkumulátoroknak új életet ad az otthonainkban, mégpedig oly módon, hogy a Powervault beszereli azokat az újfajta otthoni energiatároló rendszereibe. Ezek az aksik ilyen célra tökéletesen megfelelnek, és segítségükkel akár 30 százalékkal olcsóbbá válhat az otthoni energiatárolás.

A Powervault első körben tesztelés céljából ötven olyan háztartást lát el újrahasznosított villanyautó-akkumulátorokkal, melyek napelemek segítségével termelnek adott esetben eltárolandó energiát. A teszt a jövő hónapban kezdődik meg, és egy éven át fog tartani, a tapasztalatokra építkezve pedig a későbbiekben piaci termékként is felbukkanhatnak majd az újrahasznosított telepekre épülő otthoni energiatárolók, írta a hvg.hu. 

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.