A WWF Magyarország és a Tetra Pak pályázatot hirdet A jövő erdői - az erdők jövője néven.

Pályázat az erdők jövőjéért

A WWF Magyarország és a Tetra Pak pályázatot hirdet A jövő erdői – az erdők jövője néven.

Hat kategóriában várja az alkotásokat, amelyeknek legjobb darabjaiból kiállítást szervez 2011 tavaszán. A publicitást kapó pályaműveknek azt kell tükröznie, hogyan képzelhetjük el a jövőben az erdők sorsát, az ember és az erdő kapcsolatát. Az erdők szerepe a Föld lakóinak életében alapvető. A szárazföldi fajok kétharmadának az élőhelyét biztosítják.

Az erdők megtisztítják a levegőt, amit belélegzünk, kulcsfontosságúak az erózió megfékezésében, életmentő orvosságokat nyújtanak számunkra és megakadályozzák az áradásokat, amik oly sok életet veszélyeztetnek világszerte. A Föld erdei azonban ma válságban vannak. Bolygónk eredeti erdőborításának mára közel a fele elveszett, és a megmaradt területek sem hasonlítanak egykori állapotukhoz. Területük globálisan minden percben egy focipálya nagyságú résszel csökken, a természetes erdők aránya az ültetett erdőkhöz képest folyamatosan romlik. Mi lesz így a világ élőlényeivel 100 év múlva? Milyenek lesznek az erdők? Milyen lesz az ember és az erdők kapcsolata? Mennyi lakója lesz és milyenek?

Mindannyiunk feladata megőrizni erdeinket, és óvni a további pusztulástól. Ezen munkálkodik a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF, valamint a környezetkímélő csomagolások gyártója, a Tetra Pak is. Hazánkban az erdők területe ugyan nem csökken, de a természetes, sokféle élőlénynek otthont adó valódi erdőket egyre inkább felváltja az idegenhonos fafajokból álló, ültetett erdőterület. A magyar erdők megőrzéséért küzd a WWF Magyarország erdővédelmi programjával. Az erdők megóvásának részeként most egy közös pályázattal szeretnék felhívni a figyelmet az erdők állapotára, és közelebb hozni az embereket a természethez.

6 különböző kategóriában várják az alkotásokat. A grafikai munka, film, építészeti pályamunkák, és egyéb alkotások értékelésének szempontjai a kreativitás, kivitelezés mellett természetesen a fenntarthatóság, a környezet védelme.
A pályázatot elsősorban a művészeti iskolák diákjainak szánják, mivel az ő karrierjüket egy nyilvánosságra került, kiállított munka nagyban segítheti, de minden 18. életévét betöltött állampolgár jelentkezhet.
A legjobb munkák egy kiállításon kapnak majd helyet 2011 tavaszán, ahol minden érdeklődő megtekintheti az erdők jövőképét.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.