Paradicsom virul az auszráliai sivatagban

Egy dán cég nemrégiben egy grandiózus üvegház-komplexumot állított fel Ausztrália déli részén, a sivatagban. A napenergiát sokoldalúan hasznosító napelemfarmon évi 17 ezer tonna paradicsom terem, ami az ország paradicsompiacának 15 százaléka.

Az indulás óta jelentősen nőtt az érdeklődés a zöld projektek iránt, hiszen helyben előállítható például az üvegházakhoz szükséges energia – mondta Svante Bundgaard, az Aalborg CSP vezérigazgatója. A rendszer segítségével a lehető leghatékonyabban és minden területre kiterjedően hasznosítható a napenergia. A napenergiára épülő hagyományos megoldásokat általában vagy áramtermelésre vagy fűtésre használják. A mi napelemes rendszerünk azonban sokoldalú – magyarázta Jakob Juul, az Aalborg CSP projektigazgatója. A számítógép-irányítású elemek a napsugarakat egy magas torony felé irányítják: a koncentrált energia termelte hővel fűtik télen az üvegházakat, sótalanítják a tengervizet, és működtetik az áramtermelő turbinákat. Büszkén mondhatjuk, hogy jó megoldásokat tudunk ajánlani azok számára, akik napenergiában gondolkodnak – mondta Jakob Juul. Különösen azokban az országokban lehet hasznos ez a megoldás, ahol nehéz vízhez vagy áramhoz jutni. Igaz, még további felmérések kellenek ahhoz, hogy lássuk, milyen hatással van a természeti környezetre, és persze az sem mellékes, mennyibe kerül egy ilyen szerkezet megépítése, írja a hu.euronews.com.

Ajánlott tartalom

Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Hónapokat kellett várni, hogy elkezdjék kihirdetni a napelemes pályázat győzteseit, az elmúlt időszakban viszont durván megemelkedhettek a tervezett projektek költségei.