Pénzt spórolhat, ha nyár előtt telepíti napelemes rendszerét

Több fontos határidő is áll előttünk, ami befolyásolhatja százezrekkel a napelemes rendszerek összegét.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ezek az időpontok meghatározóak lehetnek a kedvezményekre, a telepített rendszerre, vagy az elszámolásra vonatkozóan. A gombamód szaporodó napelemes rendszerek egyre jobban megterhelést jelentenek az elavult elektromos hálózatnak, ezért Magyarországon is szigorítani fogják, hogy az egy egyfázisú inverterek mekkora kVA-ig csatlakoztathatók a kisfeszültségű hálózatokra. Mindezért fontos dátumként érdemes megjegyezni 2021. április 30-át, ami szabályozza a telepíthető inverterek fajtáit. A megjelölt időpontot követően egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett pedig csak 3 fázisú csatlakoztatásra lesz lehetőség.

Amennyiben egy több inverterből kialakított háromfázisú háztartási méretű kiserőműről (HMKE) van szó, akkor a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet. Mindez azt jelenti, hogy 2021. április 30 után egy 3 kW-os, vagy nagyobb napelemes rendszer, csak és kizárólag 3 fázisú inverterrel lesz telepíthető. Érdemes azt is tudni, hogy egy legalább 100 000 Ft-os árkülönbözetet is jelent.

A TÁMOGATÁS ÉS A SZALDÓ ELSZÁMOLÁS VISZONYA

Azok, akik támogatással szeretnének napelemes rendszert telepíttetni, azoknak érdemes megjegyezni a 2021. július 1. dátumot, ugyanis ettől az időponttól kezdve támogatással már csak bruttó elszámolással köthető szerződés a szolgáltatókkal. Vagyis az Otthonfelújítási program keretében megvalósított napelemrendszerek esetében feltétlenül szükséges a mind a beruházást, mind a hálózathasználati szerződést is megkötni június 30-ig, ha még a szaldó elszámolással szeretnének élni. Érdemes odafigyelni arra, hogy az ügyintézés több hónapig is eltarthat, így mielőbb érdemes a folyamatot megindítani.

Az elszámolás módjának tekintetében meg kell említeni itt azokat is, akik teljesen önerőből kívánják fizetni a napelemes rendszerüket. Számukra még relatíve bőven van idő, hogy szaldó elszámolással kössenek szerződést, ugyanis a kijelölt határidő 2023.12.31-e. Vagyis csak azok esnek a bruttó elszámolási rendszerbe a készpénzes vevők közül, akik 2024-től kötnek hálózathasználati szerződést.

A KEDVEZMÉNYES HITEL FONTOS IDŐPONTJAI

2021. február 15-én új hír jelent meg, miszerint a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú MFB 0-ás hitelprogram 2021.02.22. 09:00-tól ismét elérhetővé válik egy közel 1,5 milliárd Ft-os összeg erejéig. Hitelkérelmet a Pest megyeiek 2021. június 30-a 16:00-ig nyújthatnak be. Véssük be ezeket a dátumokat a naptárba, hisz bármelyik megoldást, konstrukciót is választjuk érdemes résen lenni, ha megfelelő napelemes rendszert, vagy elszámolási módot szeretnénk!

Ajánlott tartalom

Pest megyében él? Állami ingyen milliók napelemre!

Ha Budapesten vagy Pest megyében él jelenleg kétféle napelemes támogatási formából is választhat.