Pénzt spórolhat, ha nyár előtt telepíti napelemes rendszerét

Több fontos határidő is áll előttünk, ami befolyásolhatja százezrekkel a napelemes rendszerek összegét.

Ezek az időpontok meghatározóak lehetnek a kedvezményekre, a telepített rendszerre, vagy az elszámolásra vonatkozóan. A gombamód szaporodó napelemes rendszerek egyre jobban megterhelést jelentenek az elavult elektromos hálózatnak, ezért Magyarországon is szigorítani fogják, hogy az egy egyfázisú inverterek mekkora kVA-ig csatlakoztathatók a kisfeszültségű hálózatokra. Mindezért fontos dátumként érdemes megjegyezni 2021. április 30-át, ami szabályozza a telepíthető inverterek fajtáit. A megjelölt időpontot követően egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett pedig csak 3 fázisú csatlakoztatásra lesz lehetőség. Amennyiben egy több inverterből kialakított háromfázisú háztartási méretű kiserőműről (HMKE) van szó, akkor a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet. Mindez azt jelenti, hogy 2021. április 30 után egy 3 kW-os, vagy nagyobb napelemes rendszer, csak és kizárólag 3 fázisú inverterrel lesz telepíthető. Érdemes azt is tudni, hogy egy legalább 100 000 Ft-os árkülönbözetet is jelent.

A TÁMOGATÁS ÉS A SZALDÓ ELSZÁMOLÁS VISZONYA

Azok, akik támogatással szeretnének napelemes rendszert telepíttetni, azoknak érdemes megjegyezni a 2021. július 1. dátumot, ugyanis ettől az időponttól kezdve támogatással már csak bruttó elszámolással köthető szerződés a szolgáltatókkal. Vagyis az Otthonfelújítási program keretében megvalósított napelemrendszerek esetében feltétlenül szükséges a mind a beruházást, mind a hálózathasználati szerződést is megkötni június 30-ig, ha még a szaldó elszámolással szeretnének élni. Érdemes odafigyelni arra, hogy az ügyintézés több hónapig is eltarthat, így mielőbb érdemes a folyamatot megindítani.

Az elszámolás módjának tekintetében meg kell említeni itt azokat is, akik teljesen önerőből kívánják fizetni a napelemes rendszerüket. Számukra még relatíve bőven van idő, hogy szaldó elszámolással kössenek szerződést, ugyanis a kijelölt határidő 2023.12.31-e. Vagyis csak azok esnek a bruttó elszámolási rendszerbe a készpénzes vevők közül, akik 2024-től kötnek hálózathasználati szerződést.

A KEDVEZMÉNYES HITEL FONTOS IDŐPONTJAI

2021. február 15-én új hír jelent meg, miszerint a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú MFB 0-ás hitelprogram 2021.02.22. 09:00-tól ismét elérhetővé válik egy közel 1,5 milliárd Ft-os összeg erejéig. Hitelkérelmet a Pest megyeiek 2021. június 30-a 16:00-ig nyújthatnak be. Véssük be ezeket a dátumokat a naptárba, hisz bármelyik megoldást, konstrukciót is választjuk érdemes résen lenni, ha megfelelő napelemes rendszert, vagy elszámolási módot szeretnénk!

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.