Plusz 94 milliárdot tolnak bele a zöld energiába

Tavaly még 160 milliárd forintos átcsoportosítást ígért be a kormány az épületenergetikai, illetve megújuló energiát alkalmazó korszerűsítések operatív programokra, a napokban megjelent kormányhatározat szerint azonban ebből az ígéretből végül 94 milliárdos keret jött össze.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint megújuló energiaforrás növelésére összesen 40 milliárdos keret áll majd rendelkezésre, írja az index.hu. Ezen a területen megújuló energia alapú hő- és villamos-energia termelés támogatására lehet pályázni önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, egyházaknak és non-profit szervezeteknek. A hatékony energiafelhasználás növelésére mostantól 54 milliárdos keret áll rendelkezésre. Itt 4 milliárd forint használható fel a távhőszektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva. Az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor részére 23, a vállalkozások részére 7 milliárd forint fordítható épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre; míg a központi költségvetési szervek részére 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre. A korábbi keretek már korábban kimerültek, így a pluszpénz jelentős lökést adhat a korszerű technikákat alkalmazó építőipari cégeknek. Egyes források szerint ez a keret sem lesz elég a jelentős érdeklődés kielégítésére, hiszen mintegy 1000 projekt vár előkészített állapotban a pályázati lehetőségekre. Kormány felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útján szeptember végéig minden érintett területen készítse el és jelentesse meg a Környezet és Energia Operatív Program új pályázati felhívásait.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.