Plusz műszakot állítottak be a ceglédi pelletgyártó üzemben

Éjszakai plusz műszakot kellett beállítani a ceglédi pelletgyártó üzemben, mert a gázkorlátozás miatt 20 százalékkal több fűtőanyagot igényelnek az alternatív tüzeléstechnikát alkalmazó megrendelők

Kardos László elmondta, hogy a Lenes-Agrofa cégcsoport beruházásában 850 millió forintból tavaly ősszel megvalósult üzemben évi 50 ezer köbméter rönkfát dolgoznak fel pelletté, évi 15 ezer tonna fűtőanyagot állítva elő. Ezzel a termékkel táplálják a cég által kifejlesztett Lenes kazáncsaládot, amelyet az olasz La Nordica és az Extraflame cégcsoporttól importálnak. Most ezekből a kazánokból is megugrott a megrendelés, az igények kielégítésére az olasz cégnél is többletműszakban gyártják ezeket a gáz kiváltását lehetővé tevő fűtőberendezéseket – tette hozzá. Eredetileg az idén ötszázat értékesítettek volna Magyarországon, most viszont 30 százalékkal többre lesz szükség az igények kielégítésére.

A pelletgyártó üzemben készülő alapanyagból évi 2.500 háztartás fűtése oldható meg – utalt rá a projektmenedzser. Ez a nagyfogyasztókkal is számolva évi hozzávetőleg 21 millió köbméter földgáz kiváltását teszi lehetővé, ami ugyan elenyésző a hazai gázfelhasználásban, ám a mostani helyzetben mégis nagy a jelentősége – jegyezte meg Kardos László.

Ugyanakkor ez a környezetbarát technológia évi nyolcezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a levegőt, ami azért is fontos tényező, mert a nemzetközi emisszió-kereskedelemben az országokra kiosztott kvóták mindinkább felértékelődnek.

A szakember szólt arról, hogy az új családi házak építésénél mind többen választják a gázfűtés helyett az alternatív tüzeléstechnikai megoldásokat. Az ilyen – a cég által is forgalmazott – berendezéseknek ugyan hozzávetően 50 százalékkal magasabb az áruk, ám a többletköltség három-négy éven belül megtérül, sőt ez az időtartam a gázhiányos helyzetekben lerövidülhet.

Kardos László közölte: a többletmegrendelések kielégítésére öt új dolgozót vett állományba az üzem, amellett hogy nem küldte fagyszünetre azt a 15 embert sem, akiknek munkájára az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzet nélkül nem lett volna szükség.

A pellet fahulladékból előállított, hat milliméter átmérőjű fűtőanyag. Mintegy 40 százalékkal olcsóbb a gáznál, minimális szén-dioxid-kibocsátással jár az elégetése, ezért környezetbarát. Az alapanyag telepített erdőkben termelhető.

Ajánlott tartalom

Miért fontos a hőszigetelés?

A hőfüggöny igazi multifunkciós találmány, ami azon túl, hogy jól mutat, sokkal többet kínál. A hőszigetelés maximalizálása a közbenjárásával semmiféle nehézséget nem okozhat.