Milyen lesz a Föld 5, 10 vagy 20 év múlva? Hogy pontosabb képet kapjunk erről, az Európai Unió ENSEMBLE / Ensemble based Predictions of Climate Changes and Their Impacts / által finanszírozott európai program összegyűjti a globális klímamodelleket, hogy a lehetséges legteljesebb módon lehessen megrajzolni a jövő panorámáját.

Pontosabb klímamodelleket!

Miután az adatok feldolgozásának bonyolultsága nem tesz lehetővé egy teljesen biztos klimatikus forgatókönyvet, annyit lehet mondani, hogy planétánkon 2050-ig 1,4-3 Celsius fokos felmelegedés várható, ami katasztrofális következményekkel járhat, írja az energiacentrum.com.

Az ENSEMBLE, felhasználva azokat a már kidolgozott forgatókönyveket, amelyek a változó környezeti feltételeket vizsgálták, olyan mérési modelleket akar a szakemberek rendelkezésére bocsátani, amelyek a lehető legpontosabb tájékoztatást tudják adni az éghajlati viszonyok alakulásáról.

A programban 19, főként európai ország 66 kutatóintézete vesz részt és munkájuktól olyan eredmények várhatók, amelyeket a világgazdaság kulcsszektorai, a mezőgazdaság,az energiaipar, az egészségügy tud felhasználni.

A javított klíma-modelleket és eszközöket felhasználó ENSEMBLE e szektorok rendelkezésére bocsátja a teljes és funkcionális éghajlati előrejelzéseket, amelyek alapján ki lehet választani a megfelelő és biztos eredményekhez vezető környezeti és klimatikus politikát, amely egyúttal a szennyezés csökkentésével is jár.

Ajánlott tartalom

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.