Postagalamb Tour de France

Hétfőn kezdődött az első postagalamb Tour de France verseny, amelyet a 15 ezer tagot számláló Francia Postagalamb Szövetség (FCF) szervez e szabadidős tevékenység népszerűsítése.

A verseny az észak-franciaországi Lille-ből, az FCF, illetve a regionális szövetség székhelyéről indult, az érdeklődők két héten át követhetik szárnyas kedvenceiket a verseny 13 szakaszán. Belgium után mi vagyunk a második nagy galambtenyésztő ország. Ennek ellenére évek óta fogy a galambászok száma, bár a fiatalok körében növekszik az érdeklődés – mondta el Jean-Jacques Dupuis, a nord-pas-de-calais-i szövetség elnöke. A postagalamb Tour de France többek között Nantes, Orange és Reims városokat érinti. Akárcsak az AFP francia hírügynökség előde, a Havas idején, a postagalambokat távirathordó gyűrűkkel látják el. Ötös csoportokban, 100-200 kilométerről kell elérniük eredeti galambdúcukat, óránkénti átlagos 75 kilométeres, illetve 120 kilométeres csúcssebességgel. A francia galambtenyésztők 900 társaságba tömörülnek. A FCF adatai szerint évente 700 ezer fiatal galambot gyűrűznek meg, hétvégenként 500 ezer galamb szeli át Franciaországot minden irányban, főként versenyek idején.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.