Postagalamb Tour de France

Hétfőn kezdődött az első postagalamb Tour de France verseny, amelyet a 15 ezer tagot számláló Francia Postagalamb Szövetség (FCF) szervez e szabadidős tevékenység népszerűsítése.

A verseny az észak-franciaországi Lille-ből, az FCF, illetve a regionális szövetség székhelyéről indult, az érdeklődők két héten át követhetik szárnyas kedvenceiket a verseny 13 szakaszán. Belgium után mi vagyunk a második nagy galambtenyésztő ország. Ennek ellenére évek óta fogy a galambászok száma, bár a fiatalok körében növekszik az érdeklődés – mondta el Jean-Jacques Dupuis, a nord-pas-de-calais-i szövetség elnöke. A postagalamb Tour de France többek között Nantes, Orange és Reims városokat érinti. Akárcsak az AFP francia hírügynökség előde, a Havas idején, a postagalambokat távirathordó gyűrűkkel látják el. Ötös csoportokban, 100-200 kilométerről kell elérniük eredeti galambdúcukat, óránkénti átlagos 75 kilométeres, illetve 120 kilométeres csúcssebességgel. A francia galambtenyésztők 900 társaságba tömörülnek. A FCF adatai szerint évente 700 ezer fiatal galambot gyűrűznek meg, hétvégenként 500 ezer galamb szeli át Franciaországot minden irányban, főként versenyek idején.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.