Raisz Anikó: a sikeres zöld átállás megvalósításához fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon

A sikeres zöld átállás megvalósításához fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon – jelentette ki Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az államtitkár, aki az uniós tagállamok környezetvédelemért felelős minisztereinek tanácskozásán vett részt Luxembourgban, elmondta: a tanácsülésen bemutatta a júliustól kezdődő uniós magyar elnökség környezetvédelmi programját. Mint mondta, a féléves elnökség során folytatni fogják a környezetszennyezések elleni küzdelmet, és a zöld átállás méltányos formáját szeretnék előmozdítani, a versenyképességre fókuszálva. Raisz Anikó elmondta, hogy a hétfői találkozón a tagországok elfogadták a hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára vonatkozó közös álláspontot, amelynek középpontjában az élelmiszer- és textilhulladék áll. Szavai szerint, ez a két terület azért lényeges, mert jelentős környezetterheléssel jár, ha az irányelvet nem jól alkalmazzák.  

Fontos, hogy olyan irányba lépjen fel a szabályozás, amely egyrészt végrehajtható, tehát gazdasági szempontból is értelmezhető legyen, ugyanakkor a környezetünk védelméért is jobban és hatékonyabban lépjen fel. A mai megállapodás jelentős lépés abba az irányba, hogy fenntartható módon tudjuk ezt a két területet kezelni – jelentette ki.  

Az államtitkár kitért arra, hogy a tanácsülésen elfogadták a termékek környezetbarát jellegére vonatkozó zöld állításokról szóló irányelvtervezetet is. Raisz Anikó szerint, ez nagyon fontos “mivel a magyarok a termékek és a szolgáltatások fogyasztásával kapcsolatban egyre tudatosabbá válnak a klímaügyi, és a  környezetvédelmi kérdésekben, figyelnek arra, hogy olyan termékeket, szolgáltatásokat válasszanak, amelyeknek kisebb a karbonlábnyoma, továbbá környezetbarátak, és fenntarthatóak.” Mint mondta ez az irányelv-tervezet arról szól, hogy a gyártók vagy szolgáltatók által önként tett zöld állításokat össze lehessen hasonlítani, és meg lehessen vizsgálni, hogy valósak-e. Ez azért fontos – tette hozzá – hogy a fogyasztók ne váljanak a zöldremosás áldozatává, és tudatosan tudjanak választani a jövőben is. A tervezet meghatározza azokat a standardokat, amelyeket teljesíteni kell az ilyen állítások alkalmazásakor.

Jelenleg a gyártók még széles körben alkalmazhatják a zöld állításokat, ezért fontos hogy a feltételeket valamilyen módon egységesítsük, és teremtsünk egyfajta összehasonlíthatóságot és ellenőrizhetőséget annak érdekében, hogy tényleg tisztában legyünk azzal, hogy a karbonlábnyom valóban kisebb-e a szóban forgó termékek esetében – fejtette ki az EM államtitkára.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.