REECO: a jó szándék ellenére káosz van a zöldenergia szabályozásában

Varga István kifejtette: a megújuló energiaforrások szabályozásával legalább nyolc minisztérium és főhatóság foglalkozik, amelyek tevékenysége elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az “egymással párhuzamosan kialakított terveket, és állásfoglalásokat kiteszik az internetre”.     Az előkészítés hiánya és kapkodás jellemzi a zöldenergia központi irányítását Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója szerint is.

A szakértő elsősorban nem a közvetlen állami támogatásokat hiányolja, elmondása szerint ugyanis a zöldenergia elterjedéséhez a kormánynak mindenekelőtt a stabil megtérülés lehetőségét kellene biztosítania a megújuló energiaforrások telepítőinek és üzemeltetőinek.     A természeti adottságok alapján Magyarországon – a megújuló energiaforrások közül – a napenergiában van a legnagyobb energiatermelési potenciál – vélte a szervezet vezetője.

Kiemelte: a környezetvédelmi célokat a pazarlás visszafogásával kell segíteni, ezért a megújuló energiaforrások arányának növelését mindenféleképpen össze kell kapcsolni az energiahatékonyság növelésével.       Ámon Ada kérdésre válaszolva elmondta: a szén-dioxid-kvóták tervezett 20 milliárd forintos befagyasztása helyett a kormánynak minél hamarabb be kellene bizonyítania, hogy az eddig értékesített krediteket hatékonyan tudja elkölteni.       Varga István aláhúzta: a RENEXPO Central Europe 2009 a közép-európai régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítása és vására, amelyet 2009. április 16-18. között, harmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten.     Hozzátette: a rendezvény négy kiemelt témája a biomasszából és biogázból termelt energia hasznosítása, a decentralizált zöldenergia – vagyis a megújuló energiát helyben megtermelő és felhasználó települések gyakorlatának – bemutatása, valamint a földhő és a napenergia hasznosítása.

Ajánlott tartalom

A működő olaj- és gázfúró kutak száma 1975 óta a legalacsonyabb szintre esett a világon tavaly

A világszerte termelő olaj- és gázfúró kutak száma tavaly 1975 óta a legalacsonyabb szintre esett, elsősorban a kőolaj és a földgáz iránti globális keresletcsökkenés miatt.

Nincs hozzászólás