Rekord sebességgel olvad a grönlandi jégtakaró

Soha nem látott sebességgel olvad a grönlandi jégtakaró a globális felmelegedés következtében – állapították meg brit kutatók, akik a térségbeli gleccsereken végzett mérésekre támaszkodva jutottak erre a megállapításra.

A St Andrews Egyetem kutatócsoportja egy hete közölte, hogy augusztus elején egy nagyjából 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Petermann gleccserből. A hatalmas jégsziget a Grönlandon valaha mért legnagyobb egészben leváló terület, és arra enged következtetni, hogy a hőmérséklet emelkedése gyorsabban fejti ki a hatását a sarkvidékre, mint ahogy azt gondolták – hangoztatták a szakemberek.
Richard Bates, aki amerikai kutatókkal együtt tanulmányozza a jégtakarót, elmondta, az expedíció arra számított, hogy bizonyítékot talál az olvadásra, mivel az idei évben a térségben különösen magas hőmérsékletet tapasztaltak. (Klímaszakértők szerint globálisan az idei első félév a legmelegebb hat hónap volt, amióta erre vonatkozóan feljegyzéseket készítenek.)
Bates-t azonban meglepte a New York-i Manhattan területénél háromszor nagyobb kiterjedésű levált jégtömeg látványa. “Ez egészen biztosan a felmelegedés jele. Ez az év egy újabb rekorddöntő év az olvadás tekintetében Grönlandon. A hőmérséklet és az olvadás mértéke meghaladta a 2007-es értékeket és ezzel történelmi csúcsra emelkedett.”
A Petermann az északi félteke egyik legnagyobb gleccsere volt, most viszont az 1962-es méretére zsugorodott vissza.

Bates és csapata jelenleg is Grönlandon vannak és azt próbálják kideríteni, vajon a törés felgyorsítja-e a jég vékonyodását. A geofizikusok kamerák segítségével figyelik a gleccsert 900 méter magas csúcsától, továbbá az életüket is kockára téve próbálnak minél közelebb férkőzni a jéghegyekhez.
A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet 2-7 fokos emelkedése esetén az egész grönlandi jégtakaró elolvadhat, 6,9 méterrel növelve a tengerek vízszintjét.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.