Rekordmértékű szmog Pekingben

Minden korábban mért értéket túllépett a káros anyagok jelenléte a levegőben Pekingben, a hatóságok 20 millió embert szólítottak fel, hogy csak akkor menjenek az utcára, ha valóban szükséges.

A kínai fővárost napok óta erősen szmogos, párás köd lepte el, az utcákon szájmaszkkal közlekednek az emberek. Kelet-, Közép- és Észak-Kína egyes tartományaiban autópályákat zártak le, repülőgépjáratokat töröltek, s a helyzet néhány napig várhatóan nem sokat változik majd – jelentette a kínai média vasárnap. Az időseknek, betegeknek és gyerekeknek egyáltalán nem volt tanácsos utcára menni a szombati első fokozatú riadót követően. “Javasoljuk az embereknek, hogy maradjanak távol a súlyosan szennyezett levegőjű városrészektől, tartózkodjanak a fizikai aktivitástól és a szabadtéri tevékenységektől” – fogalmazott felhívásában a pekingi környezetvédelmi központ. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének Csaojang kerületre vonatkozó indexe szerint az egészségre különösen káros szálló por mértéke rekordot ért el: 728 mikrogrammra szökött fel az egy köbméter levegőben jelenlévő PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék aránya. A Hszinhua állami hírügynökség szerint szombaton este 993 volt a legmagasabb érték. A levegő 50 alatt számít kiválónak, 100 felett már szennyezett, 300 felett pedig már egészségre veszélyes.

E különösen káros, kis átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen ürülő anyagok igen magas száma a szakértők szerint szélütéshez, szívmegbetegedéshez, légzési nehézségekhez, születési rendellenességekhez, de még rákhoz is vezethet. A környezetvédelmi tárca jelentése szerint a 120 megfigyelt kínai város közül a négy legszennyezettebb Hantan, Paoting és Sicsiacsuang a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, valamint a közép-kínai Honan tartomány székhelye, Csengcsou. Valamennyiben elérte az 500-at PM2,5 mutató. A Greenpeace és a Peking Egyetem friss vizsgálata azt állapította meg, hogy 2012-ben Sanghajban, Kuangcsouban, Hszianban és Pekingben a PM2,5 szennyezettség magas szintje 8572 koraszülést okozott. A jelentés készítői a szén felhasználásának visszaszorítására hívtak fel. Az egészségügyi minisztérium adatai pedig arról számolnak be, hogy a tüdőrákos megbetegedések ugyancsak rohamos mértében szaporodnak, különösen a fiatalok körében. Pekingben, ahol több mint ötmillió autótulajdonos van, a második fokozatú, azaz sárga figyelmeztető jelzést léptették életbe, de a rendkívül rossz levegő ellenére nem hirdettek közlekedési korlátozásokat. Előrejelzések szerint a hét közepén várható nagyobb szél és vele némi javulás a pekingi levegő minőségében.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.