Rekordszinten a cseh személyautógyártás

Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott személyautók száma, ami új rekord – közölte a cseh autógyártók szövetsége szerdán Prágában.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény rámutat: a félmilliós határt az autógyárak az idén egy hónappal korábban lépték át, mint tavaly. Áprilisban 134 912 autót gyártottak, az éves növekedés 24 százalékos volt. A cseh személyautógyártás Zdenek Petzl a szövetség ügyvezető igazgatója elmondása szerint visszatért a koronavírus-válság előtti szintre. A legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagen konszernhez tarozó Skoda Auto a január-áprilisi időszakban 330 175 személyautót gyártott, ami 11,2 százalékos növekedés. A termelés 6,3 százaléka (20 647 kocsi) elektromos autó volt. Ebből 17 102 tisztán elektromos, míg a többi hibrid meghajtású.

A dél-koreai Hyundai 2,3 százalékkal 117 300 darabra növelte gyártását. Az elektromos kocsik a termelés 16,2 százalékát tették ki. A japán Toyota gyár 83 880 kiskocsit állított elő, 58,4 százalékkal többet, mint a tavalyi év első négy hónapjában. A termelés felét a hibrid meghajtású Yaris HEV modellek tették ki. Autóbuszból 1507 darabot állítottak elő Csehországban, ami 5,5 százalékos növekedés. Motorkerékpárból 308 darab készült, a bővülés 15,8 százalékos.

Ajánlott tartalom

Ötven új autóbusz érkezik jövőre Budapestre

Ötven új csuklós autóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba, az új járművek üzemeltetésére kiírt tender nyertesével, az ArrivaBus Kft.-vel csütörtökön írták alá a megrendelésről szóló tízéves szerződést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.