Több mint ezer európai informatikai és kommunikációs kutató találkozik január 22-én Budapesten, az EU Bizottság Információs társadalom és média fejlesztéséért felelős főigazgatósága által szervezett Pályázók Napján - közölte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal hétfőn.

Rendezvény a hatékony EU-s szereplésért az informatikában

Több mint ezer európai informatikai és kommunikációs kutató találkozik január 22-én Budapesten, az EU Bizottság Információs társadalom és média fejlesztéséért felelős főigazgatósága által szervezett Pályázók Napján – közölte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal hétfőn.

A rendezvény célja, hogy az információs és kommunikációs technológiák (ICT) terén dolgozó magyar kutatók közül minél többen vehessenek részt EU-s kutatási projektekben.

Az ICT programokra elsősorban az EU Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramja biztosítja a forrást. A 2007-2014-ig tartó időszakra szóló, összesen 50 milliárd eurónyi forrásból 9 milliárd euró az informatikai és a távközlési technológiák szakterületének jut.

Ez az összeg nem csak az ICT technológiák, hanem azok alkalmazási területeinek – például energetika, közlekedés, környezetvédelem, egészségügy – fejlesztésére is felhasználható. Az ICT program kétéves munkaprogramok alapján működik, amely megfogalmazza azokat a kutatási feladatokat, amelyekre évi egy-egy milliárd euró fejében lehet támogatásokat elnyerni. Az európai program sajátossága, hogy több ország legjobbjainak közös konzorciumait invitálja együttes munkára. Az ICT 2009-2010. évi munkaprogramját a múlt év novemberében hirdették meg.

Ajánlott tartalom

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.